Танева: Санкциите в новия Закон за храните се увеличават от два до осем пъти

  • 26 април 2016 13:47

  • 1366
  • 0
Танева: Санкциите в новия Закон за храните се увеличават от два до осем пъти
© МЗХ

Новият закон трябва да доведе до много по-висока сигурност и доверие на потребителя за храните, които консумира. Законът въвежда нови санкции, а старите се увеличават от два до осем пъти.

Това заяви днес на пресконференция министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри на представянето на новия Закон за храните.
С новия закон, който вече е достъпен в интернет, даваме пример как трябва да се прави законодателство с участието на всички заинтересовани страни - МЗХ, МЗ, МИ, браншовите организации, каза Танева. Тя посочи, че законът, изработван в продължение на една година, прилага структурата на европейското законодателство и въвежда правила в области, които досега не били регламентирани.

По думите на министъра с новия закон за първи път се регламентира онлайн търговията, предлагането на хранителни добавки, начина на предлагане на месо в хранителните обекти. Въвеждат се изисквания за транспортните средства, които превозват храни. За първи път се регламентира и създаването на Национален съвет по храните с присъствието на всички браншови организации като консултативен орган за приемане и провеждане на политики в областта на храните и тяхната безопасност. В този закон са регламентирани още функциите на браншовите организации на индустрията, допълни министър Танева.

Тя обърна внимание, че за разлика от други сектори хранителната индустрия е организирана в единни браншови организации, което е облекчило дейността на работната група по Закона за храните. Министърът каза, че предстои той да бъде дискутиран в рамките на процедурата по Закона за нормативните актове, след това той трябва да влезе в пленарна зала. Най-важното, според министър Танева е, че с новия закон ще бъде повишено доверието на потребителя в предлаганите храни в магазинната мрежа.

Последвайте канала на

БТА
1366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини