Зеленогорски: Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн (видео)

  • 21 април 2016 11:21

  • 2825
  • 2
Зеленогорски: Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн (видео)
© Булфото (архив)

Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн, от който после бързо ще искате да се отървете. Не карайте хората насила да свирят на пиано, защото няма да ви хареса това, което ще ви изсвирят.

Това каза от трибуната на парламента Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок, при гласуването на промените в Изборния кодекс, свързани със задължителното гласуване. По думите му е измамно да се очаква, че ще се постигне висок демократичен стандарт чрез задължителното гласуване и че то ще ограничи корпоративния и купения вот – само ще намалят цената на гласа, прогнозира Зеленогорски. Дори да се гласува днес, задължителното гласуване ще е лоша практика, от която парламентът ще се опита бързо след това да се отърве, но от деформациите, които ще предизвика, няма да успее, прогнозира Зеленогорски.

Имаме лечение за проблема с купуването на гласове и манипулациите – това е активната регистрация, която нямате нагласа да се приеме, подчерта Зеленогорски и добави, че предлаганата дерегистрация на хората от изборните списъци не е добра практика и ще създаде хаос и неодобрение, защото ще ограничи правото на гражданите.

Задължителният избор не е свобода, не можеш да задължиш човек да свири на пиано, ако той не иска. Каква музика ще чуят ушите ви, като стане задължително гласуването, попита риторично реформаторът и добави, че ако идеята е да се намали тежестта на ДПС през задължителното гласуване, то въвеждането му, и то без санкции, както се предлага, ще мобилизира ДПС повече и те ще имат по-добри резултати, прогнозира съпредседателят на групата на реформаторите.

Зеленогорски добави, че задължително гласуване има само в Гърция и Белгия. Призовавам ви още веднъж да осъзнаете свобода ли е да караш някого насила да прави избор. Това не отговаря на очакванията на обществото за постигане на ефективна демокрация, каза в заключение Зеленогорски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2825 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хахах

2016.04.22 | 13:59

2
Този почна да агонизира, ще види парламент през крив макарон, когато гласуват всички хахахахаха
aaa

2016.04.21 | 15:11

1
Ако въведат задължително гласуване, трябва да въведат и възможност за отрицателен вот, пък тогава с радост ще гласувам

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини