Кабинетът прие Пътна карта за изпълнение на актуализираната стратегия за съдебна реформа

  • 20 април 2016 12:37

  • 1072
  • 0
Кабинетът прие Пътна карта за изпълнение на актуализираната стратегия за съдебна реформа
© Novini.bg

Правителството прие Пътната карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. В нея са заложени конкретни действия по мерките на Стратегията, обвързани с очакваните резултати, индикаторите за изпълнение, сроковете и отговорните институции, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Сред най-важните мерки са въвеждането на новите правила за проверка и оценка на интегритета на магистратите, укрепването на Инспектората към ВСС, въвеждането на програмно бюджетиране във всички съдилища, изработването на съдебната карта с оглед регулиране натовареността на съдилищата и магистратите, въвеждане и прилагане на новите правила за атестиране на магистратите и дисциплинарните производства, разработването на нова концепция за наказателна политика, развитието на пенитенциарната система (вкл. въвеждането на електронно наблюдение), изработването на системи и регистри за развитие на алтернативни методи за разрешаване на спорове, както и за изпълнителното производство, реформа на модела на експертизите и др.

Изпълнението на дейностите ще се финансира от държавния бюджет и от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Добро управление”.

Успешното реализиране на заложените мерки в Пътната карта към Стратегията ще допринесе за ефективното изпълнение на реформата в съдебната система и ще даде положително отражение по отношение на процесите и тенденциите в тази област.

Изготвянето на Пътната карта е едно от предварителните условия съгласно Споразумението за партньорство с Европейската комисия за програмния период 2014-2020 г. Документът е обсъден и одобрен на заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа на 7 април т. г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини