Подалият оставка зам.-министър от МОН: Направих нещо полезно

  • 06 април 2016 09:41

  • 1239
  • 0
Подалият оставка зам.-министър от МОН: Направих нещо полезно
© Novini.bg

Можах ли да свърша нещо полезно - да. Можеше ли да продължа да бъда по-полезен навън, отколкото вътре, отговорът е не. Така че, всичко си е на мястото.

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът в оставка проф. Николай Денков. Той беше освободен от длъжността си вчера по негова молба, в която посочва като мотив съществени различия с приоритетите и стила на работа на министъра на образованието Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Въпреки че, безработицата сред вишистите у нас е сравнително малка, проф. Денков подчерта, че пред българското образование стоят няколко сериозни казуса, които тепърва трябва да бъдат решени: "Проблемът е че над 50% не работят за позиция която изисква висше образование. Имаме излишък в някои области като администрация и управление, а в същото време имаме дифицит от 400 студенти по математика", обясни той.

"Ние всичките тези проблеми ги решаваме по един елегантен и сравнително ясен механизъм и той се състои в следното: Оценява се как работи висшето училище в дадено направление по три групи показатели. Единият от тях е свързан с реализацията на студентите, дали те намират работа за съответното направление, на базата на което се субсидира за качество. Второто, което казваме е, че качеството във висшето образование изисква научни изследвания, защото преподавателите не могат да преподават нещо, което е отпреди, от тяхната младост. Те трябва да познават най-новото в съответната област, а в целия свят, това е се прави като ти познаваш, правиш и преподаваш науката, по която работиш", каза още той.

Денков даде частичен коментар и за причините за оставката на бившият просветен министър проф. Тодор Танев: "Защо министър Танев си тръгна, питайте него. Той е много по-подходящ да даде отговор на този въпрос. Факт е, че нямаше конкретна причина в този случай. Имаше известна манипулация на общественото мнение, бих казал, която беше използвана по този начин и за съжаление, вместо да се обсъдят задълбочено учебните планове и програми, имаше едно плъзгане по важни въпроси, но със сигурност не единствените".

За финал на разговора зам.-министъра в оставка заяви, че ще се върне към работата си в Софийския университет.










 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини