Миков: Ще гласуваме "против" измененията за ВСС (видео)

  • 16 март 2016 11:04

  • 1466
  • 3
Миков: Ще гласуваме "против" измененията за ВСС (видео)
©

„БСП Лява България" ще гласува "Против" измеменията в закона за ВСС. Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт. Това ще доведе до много сериозни напрежения, спорове и битки на лобита”. Това заяви председателят на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно от парламентарната трибуна по време на обсъждането на ЗИД на Закона за съдебната власт. "Не знаете накъде тласкате съдебната реформа”, допълни той и предупреди, че тепърва ще има много проблеми при прилагането на закона.

Според Миков този законопроект е закъснял, защото сроковете в Конституцията са определяли друга динамика за внасянето му. „Той няма да доведе до пълното прилагане на промените в Конституцията, срещу които ние бяхме против. Част от нашите аргументи не бяха чути. Сега тези, които я приехте, ще имате сериозни проблеми за законодателната уредба и прилагането на тези промени в Конституцията, отчетени като напредък”, коментира той. Според него не може да се нарече напредък, когато общото събрание може да се проведе на втория ден при условията на спадащ кворум. „Как ще бъдат равнопоставени представителите на магистратските общности от София и провинцията?”, попита той. Миков е категоричен, че законът не гарантира представителност и пожеланието за пряк избор не е осигурено в закона. „Излиза, че от около 2300 съдии в България, членовете на ВСС могат да бъдат избрани от 30. Толкова, колкото са останали”, подчерта той.

„Категорично не можем да приемем смесването на отговорности и функции”, каза още председателят на БСП. Той е на мнение, че в този закон се дописва Конституцията – като се казва, че комисиите ще функционират в състав - освен членове на ВСС, и действащи магистрати. „Те ще предлагат за повишение свои колеги, които могат да имат висящи дела пред тях. Имам съмнение, че във ВСС могат да участват и други лица, извън състава на избраните от НС и ВСС, от магистратските общности”, подчерта Миков.

По неговите думи сериозен проблем ще има и при избора с 2/3 на следващите представители на ВСС. „Групите по интереси, които не са политически, чрез политическия пазарлък ще продължат да упражняват влияние, защото се засилва ролята на малцинствата при избора в НС”, каза още той.

Миков е на мнение, че в този закон не е решен и въпросът за функциите на Инспектората, които са му били възложени от Конституцията за установяване на конфликти на интереси и любопитни подробности от биографията на магистратите. „С Конституцията те бяха иззети от специализираните органи и бяха предоставени на Инспектората. Но във внесения законопроект за съдебната власт нищо не е казано по този въпрос”, уточни председателят на БСП. Миков коментира и абсурдни записи в закона. Той посочи текст, според който положителните детайли за определен магистрат няма да бъдат публични. „По-интересното е, че тези колегии съставят, водят и съхраняват кадрово дело за всеки съдия и там отразяват данни, свързани с професионалната компетентност и относими към успешното справяне. За неуспешното справяне нищо не пише. И не е ясно кой преценява какво е успешно справяне?”, попита той.

Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно апелира този закон да не бъде приеман и допълни: „Ако не посочим тези неща от трибуната, българските граждани ще решат, че знаете какво вършите”.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
1466 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.16 | 22:09

3
Както и да гласува червената секта , няма никакво значение за България и българите -- важното е, че сте тръгнали за политическото сметище и ще отървете народа от присъствието си !

2016.03.16 | 22:09

2
boiko fes da go dyxa
Джани

2016.03.16 | 22:09

1
Тази нова реформа не гарантира справедливоста за гражданите, само подчертава, че пак ще подкрепя нечии интереси.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини