Животът на Любка Рондова бе урок по патриотизъм, написа Рашидов до близките й

  • 15 март 2016 16:52

  • 2106
  • 0
Животът на Любка Рондова бе урок по патриотизъм, написа Рашидов до близките й
© Булфото

Животът на Любка Рондова бе урок по патриотизъм, пише министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко в съболезнованията си към близките и приятелите на именитата народна певица по повод на нейната кончина, цитиран от пресцентъра на министерството.

Рашидов споделя тъгата на близки и приятели от загубата на еднa от най-големите пазителки на фолклорното наследство на България, легендарна певица, филоложка, педагожка и общественичка.

"Животът на Любка Рондова бе урок по патриотизъм, който тя сама разказваше простичко така: "Народ, който пази хилядолетната си история, не е дошъл случайно на този свят". Убеден съм, че Любка Рондова също не бе дошла случайно на този свят, нейният урок по родолюбие ще се помни, докато се помнят и пеят нейните песни, докато има фолклорни празници, докато има национални събори като "Копривщица" и "Рожен", докато заедно поддържаме огъня на българщината жив", посочва министър Рашидов.

Той припомня, че с дългогодишната си дейност, певческа и обществена, все в областта на културата, и с големия си принос в популяризирането и опазването на народните традиции, Любка Рондова успя да направи достояние на нашия народ богатството на песенното творчество на българите от Македония.

"Изпитанията в живота на Любка Рондова започват от нейното детство, но вместо да я направят плаха или да я озлобят към несправедливата съдба, те я превеждат по трънливия път на емигранта, за да съумее да се изгради тя като високообразован човек, владеещ няколко езика. Може би тъкмо тези изпитания, както и будното българско семейство, в което се ражда, й помагат толкова добре и отрано да осъзнае значението на родовата памет, а по-късно и усърдно да заработи в тази насока през целия си живот", пише Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Последвайте канала на

2106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини