Росен Плевнелиев: Енергийният „голям шлем“ за България се нарича енергийна ефективност, диверсификац

  • 01 март 2016 17:39

  • 2387
  • 5
Росен Плевнелиев: Енергийният „голям шлем“ за България се нарича енергийна ефективност, диверсификац
© Президенство

Българската енергетика премина от „голям шлем“ към смислени проекти за енергийна ефективност, диверсификация на източниците и на трасетата за доставка на енергийни ресурси и енергийна либерализация. Това е голямото ни постижение, заяви държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който разговаря на „Дондуков“ 2 със специалния пратеник и координатор по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хокстийн, съобщиха от пресцентъра на президентството.

На срещата беше подчертано стратегическото значение за България и за региона на проектите от Южния газов коридор и на изграждането на интерконекторната газова връзка България-Гърция (IGB), която ще осигури реална диверсификация на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ за региона и за Европа. Планира се изграждането на интерконектора да започне през октомври 2016 г., а до средата на 2018 г. да бъде въведен в експлоатация.

„Имаме две цели – българската икономика и целият регион да не бъдат зависими от един източник на енергийни ресурси и Европа да бъде по-малко зависима от енергийни доставки на неконкурентни цени“, заяви президентът Плевнелиев по време на срещата.

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Амос Хокстийн споделиха позицията, че интеграцията и гъвкавостта на енергийния пазар изискват повече свързаност на регионалната енергийна инфраструктура. В тази връзка от особено значение е ускореното изграждане на междусистемните газови връзки на България със съседните страни. Именно свързаността – на енергийните мрежи, на пътната, железопътна и комуникационна инфраструктура в региона – е и един от приоритетите на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, посочи държавният глава. Президентът допълни, че през последните години страната ни подобрява националната си енергийна инфраструктура и са налице всички предпоставки България да запази позицията си на енергиен разпределителен център за региона.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Амос Хокстийн изразиха удовлетворение от интензивната работа на Междуведомствената работна група „Енергийна сигурност” в рамките на стратегическия диалог между България и САЩ, която подпомогна през 2015 г. да се ускори работата по ключовите енергийни проекти.

Последвайте канала на

Novini.bg
2387 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
гост

2016.03.05 | 22:48

5
Глупости. Първо ти трябва някаква работеща икономика!

2016.03.05 | 22:48

4
VETCHNATA IGRA NA NEKOMPETENTNOST
someone

2016.03.05 | 22:47

3
пак лижем задника на USA посланика - големия шлем се нарича индустрия и реална икономика , а не либерализации , видяхме какво ни доведоха от 90те насам подобни усложливи на САЩ политики.
рептили и техните слуги

2016.03.05 | 22:47

2
какъв шлем ще ти нахлузя на главата ,мършо долна продажна.
йъфхп

2016.03.05 | 22:47

1
АМАН ОТ АРТИСТИ.....................

Добави коментар

Водещи новини