Плевнелиев: България вече се ползва с доверието на инвеститорите

  • 23 февруари 2016 12:47

  • 1009
  • 8
Плевнелиев: България вече се ползва с доверието на инвеститорите
© Булфото (архив)

Политическите ни разговори зададоха нов хоризонт за действие в области като търговията, туризма, енергетиката, земеделието и храните, а Република Кипър е център за много по-широка регионална активност.

С тези думи се обърна президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното към близо 60 представители на бизнеса от България и Кипър в Българската търговско-промишлена палата в София, където заедно с кипърския си колега Никос Анастасиадис откри съвместен Българско-кипърски бизнес форум, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Президентът Плевнелиев открои позитивната динамика в двустранната търговия. През 2015 г. спрямо предходната година двете страни бележат над 80 на сто ръст на стокооборота. Българският износ нараства за една година с 90%, а кипърският износ за България – с 47 на сто. Кипър е шестият най-крупен инвеститор в България с инвестиции от около 2.1 млрд. евро. „Сигурен съм, че ще оцените и ще надградите този растеж. Това е много сериозно постижение и приветстваме всяка инвестиция от Република Кипър“, посочи държавният глава. Президентът допълни, че страната ни ускорено модернизира инфраструктурата си и извършва амбициозни реформи в областта на енергетиката, образованието, здравеопазването, администрацията.

По думите на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, България се ползва с доверието на инвеститорите, като преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. отбелязват ръст от над 40%, като голяма част от тях са в нови производства и технологии. България също така е сред водещите в областта на аутсорсинга на бизнес процеси, информационните и комуникационните технологии. Българската столица бе обявена за третата в Европа по брой на стартиращи нови компании в Европа. „Искаме кипърският бизнес да открие тази България, която предоставя сред най-добрите условия за правене на бизнес в Европа, на най-ниска цена. България създаде и първия високотехнологичен парк в региона – „София Тех Парк“, допълни президентът и покани кипърския бизнес да се възползва от възможностите.

Президентът Никос Анастасиадис определи като изключително ползотворни разговорите с българските власти и открои европейското измерение като ос на сътрудничеството между България и Кипър. Никос Анастасиадис припомни, че страната е сред най-големите инвеститори в България и окуражи двустранния обмен на информация и на опит в приоритетни области като търговско-икономическото сътрудничество, енергетиката и туризма.

Кипър излезе по-силна от финансовата криза и се възстановява много бързо, посочи още президентът Анастасиадис. Страната преструктурира и рекапитализира банковия си сектор и предприе поредица от структурни реформи, които възобновиха достъпа на страната до международните капиталови пазари значително по-рано от други страни с подобни проблеми, подчерта кипърският президент, като запозна представителите на бизнеса с осъществяваните в страната ключови реформи, включително на пазара на труда и на данъчната политика.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1009 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.03.05 | 22:54

8
Хахахахаха
не човек а МАРША, ТОВА Е ПЛЕВНЬО

2016.03.05 | 22:54

7
не човек а МАРША, ТОВА Е ПЛЕВНЬО

2016.03.05 | 22:53

6
НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ

2016.03.05 | 22:53

5
Какви инвеститори, палячо?!! Препраните комунистически пари или смешните аутсорсинг компании, които са тук, защото работната ръка е най-евтина в Европа?!?! Поне се скрий на Дондуков и налапай дулото, путьо!

2016.03.05 | 22:53

4
Импийчмънт, срам ме е, че си на този пост!

2016.03.05 | 22:53

3
Вместо росен офшорката да раздава Орден Стара Планина Първа степен на чуждестранни боклуци, идващи в България, да беше наградил заслужилите български спортисти! Но това е да си подлога на уродите на гейсащ!
bulgar

2016.03.02 | 11:42

2
Xa Xa Xa

2016.03.02 | 11:42

1
Въпрос: Какво е хванал Плевньо и защо господинът до него е направил тази физиономия?! А, и още едно питане в тази връзка: Какво прави с нещото, което държи?!

Добави коментар

Водещи новини