До края на март ще е ясна българската кандидатура за шеф на ООН, обеща Борисов (обновена+аудио)

  • 04 февруари 2016 14:51

  • 3909
  • 25
До края на март ще е ясна българската кандидатура за шеф на ООН, обеща Борисов (обновена+аудио)
© Министерски съвет

До края на март ще е ясна кандидатурата на България за шеф на ООН, заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в Лондон, където участва в организираната от Англия, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН конференция на тема "Подкрепа за Сирия и региона".

Министър-председателят не уточни обаче коя от двете българки - Ирина Бокова или Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, ще бъде номинацията на правителството, съобщава Нова телевизия.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички. Надявам се скоро време да завършим разговорите. Имаме срок до края на март. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", каза Борисов.

“Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най - честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път”, отбеляза министър-председателят пред БНТ. „Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика - да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия“, допълни Борисов.

По думите му, страната ни е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединените щати и ООН за това, което правим, допълни министър-председателят.

Аз съм удовлетворен по срещата сутринта с „Бритиш петролиум”, защото успяхме да представим нашия газов разпределител „Балкан”, който Европейската комисия в момента продуцира, каза още премиерът. „Нашето желание е големи компании да инвестират в България и да станем газов разпределителен център, какъвто сме и в момента. За кратко време успяхме да направим добри срещи, но имаме още няколко”, поясни Борисов. „Преди малко с Мартин Шулц говорихме на дълго за това, което прави Европейския парламент”, посочи министър-председателят. Според него, домакините, в лицето на Дейвид Камерън трябва да бъдат поздравени за организацията на конференцията.

Събрани са над 2.854 млрд. лв. в следствие на борбата с контрабандата и организираната престъпност. За радост и МВР и Прокуратурата отчитат доста разкриваемост на тежки криминални престъпления, които се разкриват много трудно. Реформите, които направихме и това, което предстои, стегнатият план на правителството в следващите няколко месеца, убеден съм, че г-жа Екатерина Захариева ще изведе много бързо и нещата в съдебната реформа, посочи премиерът.

Във връзка със събраните пари, които са доста повече в сравнение с предходни години и на какво се дължи това, Борисов заяви: „Това е от каналите – главно горивата, цигарите, месата, захарните изделия, които са влизали в сивата икономика. Това от една страна подпомага родното производство, а от друга дава възможност за цялата тази инвестиционна политика, която направи държавата. Виждате за всеки голям празник отиват по над 50 млн., за да дадем на нашите пенсионери повече пари, извън бюджета, за пенсии. Миналата година имаше повече пари за нашите преподаватели, за образованието. Изравнихме парите, които бяхме поели като ангажимент като държава в НАТО за въоръжените сили, за самолети, кораби, техники. Поправихме магистрали, мостове, инфраструктура, непипани от 50 години, които щяха да паднат, за над 100 млн. Дотирахме тютюнопроизводството със над 100 млн. Създадохме много добър административен капацитет, над 3 млрд. влязоха в земеделието през ДФЗ ги усещат. Конкурентоспособност, иновации, програмата за малки и средни предприятия заработи, общини имат пряк достъп до абсолютно безплатни за тях пари”, коментира Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

„Да не говорим за милиардите, които се харчат енергийната ефективност. Лятото ще излязат над 1800 блока санирани, абсолютно безплатни за живеещите в тях. На вчерашния МС залагаме втори милиард, който да отиде за енергийна ефективност, която е директна помощ на хората”, каза още министър-председателят.

На въпрос във връзка с това, че председателят на ВКС Лозан Панов отново призова премиера да разкрие кой му е изпратил СМС-а. Борисов каза: „Казал съм каквото има. Съветвам ги, както ние сме се стегнали и работим активно, за да променим законите си, така и те да се стегнат и да свършат работата си, която хората очакват от тях. Това, което съм казал е достатъчно”.

България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията, заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в изказването си на международния форум "Подкрепа за Сирия и региона", съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

"Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз", съобщи премиерът. Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия. "През тази година страната ни ще направи принос от 100 000 евро към Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за отговор на кризата в Сирия, както и вноски към други инструменти и програми, подпомагащи бежанците и вътрешно разселените лица в Сирия", допълни министър-председателят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3909 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
Брюксел

2016.02.07 | 07:49

25
16 милиарда плюс парите от ктб кой ще ги връща курвооооооооо!
zzz

2016.02.07 | 00:06

23
сложи Цветанов
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2016.02.07 | 00:06

24
Цветанов, докато ти шибаш сидерастки тролчета, Велин Хаджолов шиба жена ти.
Цветанов

2016.02.04 | 21:05

2
Зает съм. Шибaм мaйки на сидерастки тролчета.
БОЙКО КУРВО

2016.02.07 | 00:06

22
BOIKO KURVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
КРУМ ЮСЕИНСКИ Е KOПEЛETO НА БОКО ОТ ДОГАН

2016.02.07 | 00:06

21
Какво подкрепят на Сирия? Не е законното правителство. Значи е ИДИЛ.
БОЙКО КУРВО

2016.02.07 | 00:05

20
MAIKA TI DAIBA BOIKO KURVOOOOOOOOOOOOOO

2016.02.07 | 00:05

19
гласуващите за боко тиквата са турски плъхове

2016.02.07 | 00:05

18
Кандидата на България с шанс да спечели е Ирина Бокова.
Веселяка

2016.02.07 | 00:04

16
Ама той наистина ли си вярва на лъжата. Как с тоя кретен външен министър ще убедят някой да гласува за наш кандидат.

2016.02.07 | 00:04

17
Вярва си, но факт е че вече почти никой не му вярва освен той самия.

2016.02.07 | 00:04

15
Ирина Бокова е реалният кандидат на България. Освен това и Русия и Китай я подкрепят освен европейците. А това е много важно.

2016.02.07 | 00:04

14
Тя до края на март, ако не всичките си шансове, поне това голямо предимство ще го загуби. Пълна простащина за пореден път от управляващите. До кога ще търпим?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини