За последните десет месеца 1404 непридружени деца бежанци са потърсили закрила в България

  • 13 ноември 2015 12:55

  • 1524
  • 0
За последните десет месеца 1404 непридружени деца бежанци са потърсили закрила в България
© Булфото

За десетте месеца на 2015 г. 1404 непридружени деца бежанци са потърсили закрила в България. Това съобщи заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Васил Върбанов на конференция по темата в Народното събрание, организирана от евродепутата Илияна Йотова и Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

В момента в центровете са настанени 125 непридружени деца, само преди два дни те бяха 204, посочи Върбанов. По думите му тази мобилност не позволява да се предприемат всички мерки за защитата им. Някои от малолетните и непълнолетните оставали в центровете само два-три часа.

Върбанов отбеляза, че от началото на 2014 г. рязко нараства броят на непридружените деца спрямо предходните години, като най-голям е броят на тези от Афганистан. За първите десет месеца на тази година нараства броят на непридружените малолетни и непълнолетни от Ирак, посочи той.

За последните две години броят на непридружените деца от Сирия се запазва 17-18 процента. Повечето от тях пристигат в страната ни със свои роднини, те са разделени от родителите си, но не са съвсем сами, въпреки че по закон ги определяме като непридружени, обясни заместник-председателят на ДАБ. По думите му обаче 82 процента от децата от Афганистан и Ирак пристигат в страната ни сами и след регистрация самоволно напускат центровете.

От началото на годината са взети 668 решения за статут при 1404 молби, съобщи Върбанов, цитиран от БТА. По думите му разликата между двете цифри са именно тези деца, които самоволно са напуснали преди да дочакат решение. Той посочи, че за тези случаи се уведомяват полицията и Държавната агенция за закрила на детето.

От потърсилите закрила непридружени деца от началото на годината 14 процента са малолетни, 30 процента са непълнолетни на 14-15 години, 56 процента - на 16-17 години, като сравнително нисък е процентът на момичетата.

Само за октомври т.г. закрила са потърсили 3506 души, за първите десет дни на ноември - 1161, съобщи още заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците. По думите му парадоксът е, че въпреки многото потърсили закрила, в агенцията са настанени само 1348 бежанци, т.е. е заети са 26 процента от капацитета. Причината била, че бежанците избират друг маршрут - през Македония и Сърбия, но Върбанов прогнозира, че този лукс няма да продължи дълго. Общият брой на децата, потърсили закрила у нас от 1 януари до 31 октомври т.г., е 4497, каза още той.

На конференцията в Народното събрание присъства вицепрезидентът Маргарита Попова, евродепутатът от Италия и докладчик по политиките за миграцията Кашету Киенге, председателят на БСП Михаил Миков, български евродепутати и народни представители.
Кашету Киенге съобщи, че над 175 хиляди деца са потърсили закрила в Европа от началото на годината. По думите й всяко едно от четири деца е малолетно. Тя отбеляза, че редица страни-членки систематично нарушават правата на потърсилите убежище малолетни и непълнолетни. Нито едно дете не трябва да бъде задържано в места със специален режим, добави евродепутатът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини