Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ Вартоломей I (видео+снимки)

  • 09 ноември 2015 16:48

  • 2648
  • 3
Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ Вартоломей I (видео+снимки)
© Булфото

За усилията му за насърчаване на междурелигиозния диалог и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството, президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното удостои с орден „Стара планина“ I степен Архиепископа на Константинопол – Новия Рим, и Патриарх Вселенски Негово Светейшество Вартоломей I, съобщиха от Дондуков 2.

На тържествената церемония в Гербовата зала на президентството присъстваха Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски, водачи на основните вероизповедания в България, представители на Светия синод на Българската православна църква и на изпълнителната власт.

„Високо ценим многостранната дейност на Негово Всесветейшество за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания. Негово Всесветейшество не изолира православната вяра от обществените дела, а напротив, дири нейните социални измерения, като винаги търси съгласието и диалога“, заяви държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, след като удостои Вселенския патриарх Вартоломей I с най-високото държавно отличие.



Президентът определи като знаково за всички българи, че в деня на Св. Архангел Михаил духовните водачи на Вселенската патриаршия и на Българската православна църква отправиха благослов за всички български деца, в частност на децата на загинали в изпълнение на своя държавен дълг. „Още повече в трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото като цяло“, каза президентът.

В словото си държавният глава открои съпричастността на Вселенския патриарх с усилията за справяне с множеството предизвикателства на нашето време – насърчаването на диалога и мира, борбата със социалното неравенство и с климатичните промени. „Изключителният Ви ангажимент към опазването на околната среда Ви нарежда сред големите лидери на днешния ден, прозрели, че не сме наследили природата от родителите си, а сме я взели назаем от децата си“, посочи българският президент.

„България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. По добра традиция, нашите земи от векове са дом на някои от основните световни вероизповедания, които съжителстват в хармония. Силен знак за това съжителство може да откриете и в центъра на българската столица, само на броени метри от залата, в която се намираме днес. Тук, в сърцето на София, са изградени православна катедрала, католически храм, джамия и синагога, които съжителстват мирно от столетия. Като държавен глава полагам всички усилия за укрепването на разбирателството и толерантността между различните религии в страната. Мирното съжителство между религиозните общности е повод за гордост за всички българи“, заяви още държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на церемонията.



„Нашата радост е по-голяма от отбелязания през последните десетилетия напредък и развитието на страната Ви като член на Европейския съюз и като самостоен държавен субект в тази сигурна международна институция. Особено обаче изтъкваме особената връзка на България и на поместната й Православна църква с напътствалата Вашия народ в православната вяра Вселенска патриаршия“, каза Вселенския патриарх Вартоломей в благодарственото си слово.

Негово Всесветейшество посочи, че в продължение на много векове след унищожаването на Българското царство в края на 14 век българският народ преживя множество изпитания, за да може да запази православната си вяра. „Истинско чудо е, че въпреки гоненията и кланетата и въпреки тежките икономически последици, които носил след себе си фактът, че българите са християни, Вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв. И днес Православната църква на България се възражда от пепелта и се подновява нейната младост, а народът Ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за Неговата истина, която единствена го води към благоденствието. На този възродителен духовен път на Вашата страна Вселенската патриаршия и лично наше смирение и днес, както и в миналото, винаги сме спътници“, заяви Негово Всесветейшество Вартоломей I.

В словото си Вселенският патриарх подчерта също така нуждата от подкрепа на църквата и на нейното дело, „за да доведе тя докрай стремежа си за нова евангелизация на народа си за благото и за напредъка на Вашето Отечество“.

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Вселенският патриарх Вартоломей откроиха заздравяването на връзките и сътрудничеството с Вселенската патриаршия, за което допринесе и посещението на българския държавен глава в Истанбул през 2012 г.

Последвайте канала на

2648 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ники

2016.01.12 | 01:30

2
един некадърник с един който мрази БЪЛГАРИЯ

2016.01.12 | 01:31

3
Роско съвсем е откачил
Чичо Ви Дядко

2015.11.10 | 13:29

1
Забележете разположението на тримата на втората снимка. Това е отражение на реалността. Нашия президент е в противоречие със собствената си църква за да угоди на гръцката. ЗАЩО?

Добави коментар

Водещи новини