Агенцията за обществени поръчки преминава към министъра на финансите

  • 01 октомври 2015 10:30

  • 1084
  • 1
Агенцията за обществени поръчки преминава към министъра на финансите
©

Отменя се забраната възложителите да поставят изисквания за икономическото и финансовото състояние, квалификацията и техническите възможности по отношение на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, които парламентът прие на днешното си заседание на първо и на второ четене.

Депутатите решиха също Агенцията по обществени поръчки да премине към министъра на финансите. С промяната се оптимизира процесът на изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора. Създава се възможност Министерският съвет с постановление да може да създава централни органи за обществени поръчки, обслужващи други сектори, или да възлага осъществяването на тези функции на орган на изпълнителната власт.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отбеляза, че е внесен изцяло нов проект на Закон за обществените поръчки, в който ще се регулират много от установените до момента проблеми. Гласуваните текстове предвиждат поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие и кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да бъдат такива предприятия или кооперации.

Поправките се правят, за да се преустанови практиката недобросъвестни лица да се възползват от преференциалния режим, обяснява в мотивите на Министерският съвет, който е вносител. Затова е записано изрично, че „задължението за запазване на поръчките се реализира чрез една или няколко обособени позиции и че това се прилага и по отношение на възлагане на запазени поръчки чрез публична покана”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.07 | 20:04

1
ZLATNATA KOKOCHKA OOO MILATA MI

Добави коментар

Водещи новини