Отпада забраната потребителите да пълнят бутилки с газ за битови нужди на бензиностанциите

  • 24 септември 2015 21:42

  • 2601
  • 0
Отпада забраната потребителите да пълнят бутилки с газ за битови нужди на бензиностанциите
© Getty Images/Guliver

Отпада забраната потребителите сами да пълнят бутилките си с газ за битови нужди на бензиностанциите. Това предвиждат приетите промени в Закона за данъчните складове и акцизите, одобрени на първо четене от бюджетната комисия.

С други промени в закона ще бъде изравнен акцизът на маркираните горива за отопление и останалите, съобщава БНР.

Цигарите ще започнат да поскъпват поетапно от догодина заради плавното увеличение на акциза им.

От Петролната и газова асоциация предупредиха, че ако всеки потребител сам пълни пропан-бутан за битови нужди, може да се стигне до фатални последици. Бедо Доганян от асоциацията посочи: "Никой не може да пълни на бензиностанция и да бъде спокоен, че това няма да гръмне в дома му".

Депутатът Емил Димитров припомни, че преди демократичните промени е имало възможност потребителите сами да пълнят бутилки, но след това бизнес нишата е поета от няколко компании, което прави контрола по-лесен: "Упражняваш контрол над няколко завода - упражняваш контрол над 3000 бензиностанции".

От петролната асоциация предупредиха, че бизнесът ще бъде ударен, което означава много изгубени работни места: "Облагането на бутилираната газ с акциз ще постави под угроза съществуването на един цял отрасъл и това е отрасълът, който се занимава с поддържане на бутилката, бутилиране, безопасно за живота и здравето на хората, и разнасянето по домовете".

По отношение на изравняването на акцизите на маркираните горива за отопление с останалите, представители на местните власти предупредиха, че това ще удари бюджетите на общините с между 10 000 и 400 000 лева за отопление на болници, училища и детски градини.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини