Владислав Горанов: Предложеният проект за осигуряване дава правото на свободен избор (обновена+видео

  • 25 август 2015 12:16

  • 2333
  • 1
Владислав Горанов: Предложеният проект за осигуряване дава правото на свободен избор (обновена+видео
© Булфото

Предложеният проект на Наредбата за реда и избор на осигуряване произтича от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел.

Това каза министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по време на заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Novini.bg. Той поясни още, че проекта дава правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд, или само в държавното обществено осигуряване. Това ще даде възможност на категорийните работници, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.

Горанов поясни, че с наредбата се уреждат и доразвиват редът за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за НЗОК, за Учителския пенсионен фонд, за фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“, както и други приходи и лихви в Националната агенция за приходите. Предвижда се осигурените лица, които изберат да прехвърлят средствата си от Универсален пенсионен фонд и обратното, да подават заявление.

Наредбата дава достатъчен регламент, за да може аз като министър на финансите да съм категорично спокоен, че интересите на осигурените лица са защитени, подчерта министър на финансите. Горанов увери, че всичко е регламентирано и финансовата система на бюджета работи доста прецизно.КРИБ, КНСБ и КТ „Подкрепа” декларираха на този етап подкрепата си за Наредбата за реда и избор на осигуряване.От КРИБ посочиха, че голяма част от хората чакат да видят реда за избор и как биха могли да приложат действащата законова регламентация. „На този етап е добре наредбата да бъде приета”, считат от КРИБ.

Ася Гонева от КНСБ уточни, че и те на този етап биха подкрепили такъв текст, но настояха и за корекции. От Българската търговско промишлена палата (БТПП) също обясниха, че има нужда от по-подробна регламентация в наредбата.КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов заяви, че с наредбата се усъвършенства тристълбовият модел. Според КТ „Подкрепа” трябва да се даде възможност осигурените лица да имат правото на свободен избор за осигуряване в ДОО и Универсален пенсионен фонд или само в ДОО, както и за реда на прехвърляне от Професионален пенсионен фонд на натрупаните средства по индивидуалните партиди на лицата във фонд „Пенсии” на ДОО.Наредбата трябва да бъде приета от правителството или тази, или следващата сряда и да влезе в сила от септември, обясни финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва. Прехвърлянето от частен фонд към НОИ ще става с подаване на заявление пред НАП.

Включете се в новия Viber чат на Novini.bg – следете коментарите под нашите материали.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.25 | 21:48

1
Горанов , като погледнеш снимката , какво ВИЖДАШ ? роднини и съмишленици в ограбването на труда Ни , и 5 стълба да измислите си оставате същите бандити

Добави коментар

Водещи новини