Политолог: При местните избори напред излизат личностните качества на кандидатите за кмет

  • 11 август 2015 11:57

  • 1677
  • 1
Политолог: При местните избори напред излизат личностните качества на кандидатите за кмет
© Булфото (архив)

Няма изненада по отношение на датата за провеждане на местни избори и референдум. Тя беше известна доста отдавна.

Това каза в интервю за радио Фокус политологът доц. Даниел Смилов. „В този смисъл кампанията ще се развие по очаквания от партиите начин, според стратегиите, които те вече са избрали. При местните избори, сблъсъкът е повече мажоритарен – напред излизат личностните качества на кандидатите за кмет. С преференциалното гласуване пък и при листите за общински съветници, хората ще могат да избират между различни кандидати”, коментира доц. Смилов. Според него обаче, това не бива да заблуждава, че ролята на партиите намалява – напротив, партиите пак ще са ключови.

„Мажоритарното гласуване в чистия му вид (кметската надпревара) дава предимство на големите партии – най-вече ГЕРБ в нашия случай. Също така на регионални партии като ДПС, които имат концентриран електорат в определени области. Това предимство у нас се усилва и от факта, че тези две формации имат и „партийни машини“, мобилизиращи вота за тях”, допълни доц. Смилов. По думите му, останалите партии трябва да разчитат или на свои „крепости“ по места, или на подкрепа за популярни местни кандидати, които не са еднозначно партийно оцветени.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1677 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Саси

2015.08.13 | 19:23

1
Качествата на Герб и Фандъкова вече г ивидяхме, че не струват нищо. Освен да грабят като имитират "обществено-полена" дейност, друго не умеят.

Добави коментар

Водещи новини