Закачките на премиера не ми се струват много конструктивни, заяви Зеленогорски

  • 31 юли 2015 10:43

  • 2260
  • 5
Закачките на премиера не ми се струват много конструктивни, заяви Зеленогорски
© Булфото

След като съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев определи поведението на реформаторите през последния сезон и последните гласувания като доста самотно и направи намек, че ако мнозинството ГЕРБ, ДПС, АБВ продължи да атакува РБ, можем да се готвим за нови избори, премиерът призова реформаторите да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете.

Закачките на премиера по повод поведението на реформаторите не ми се струват много конструктивни, коментира пред БНР съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Факт е, че има моменти, в които всяка парламентарна група присъства в залата с 50% от своите членове и това не е най-фаталното нещо. В края на краищата, когато сме си разчели така времето, че работим в 10.30 – 11.00 часа вечерта, очевидно е, че няма как да се разчита на 100% присъствие. Въпросът е дали това е просто една закачка, или е опит да се направи сериозен знак към партньора, изтъкна Зеленогорски.

Според Зеленогорски РБ има своето достойнство и няма да позволи, дори на партньорите, да се държат по този начин: "Ние не сме се венчали за властта. Истината е, че още когато обсъждахме гласуванията по отношение на конституционните реформи, ако се беше се стигнало до гласуването на нашия проект и ако бяхме останали сами, без подкрепата на ГЕРБ, съществуваше вариант, при който нашите министри да си подадат оставките и да се оттеглим от правителството. Този вариант беше обсъждан".

Зеленогорски е на мнение, че в настоящата ситуация от РБ трябва да проявят здрави нерви, но и да съхранят лицето и достойнството си.
"Партиите от Реформаторския блок са оцелявали дълго в годините и в опозиция. За нас това не е най-голямата мечта да бъдем в едно управляващо мнозинство с политически сили, с които очевидно на политическата сцена сме на диаметрално противоположните краища", каза той.

Според Зеленогорски Реформаторският блок не би трябвало да бъде вписван в една графа с хората, които не искат да чуят мнението на избирателите във връзка с гласуването им по въпросите за референдума.

Ние сме имали категорична и последователна позиция повече от година по отношение на мажоритарния вот и задължителното гласуване. За нас мажоритарен вот в България има през преференциите. Нашето предложение беше да се гласува мажоритарно през преференциален вот, без никакъв праг. Ние подкрепяме мажоритарното гласуване. Начинът, по който този въпрос беше формулиран, няколко пъти обсъждахме с екипа на президента идеята ни за преформулиране. Според нас не беше достатъчно детайлен. В този смисъл може би трябваше много внимателно да се обсъдят идеите за преформулиране на първия и втория въпрос в парламента. Според нас те противоречат до известна степен на Конституцията и има елементи, които само Велико Народно събрание би могло да коментира. Ситуацията не е чиста и юридически, завърши коментара си Зеленогорски.

Последвайте канала на

2260 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.08.03 | 01:00

5
АРТИСТИ ОТ СЕЛО.

2015.08.03 | 01:00

4
Хей, ЗеленоГейски...... Нещо се самозабравихте...... Я кажи колко открадна като кмет на Плевен?

2015.08.03 | 00:59

1
АУУУ ТАКА ЛИ БЕ? ОБАЧЕ АКО НЕ БЕШЕ ГЕРБ ВИЕ ДНЕС ЩЯХТЕ ДА СТЕ НА УЛИЦАТА.

2015.08.03 | 00:59

3
Изпи ли си хапчетата, трол?
Рони

2015.08.03 | 00:59

2
Разправят се като махленски циганки,вместо даводят конструктивни диалози, в полза на страна!

Добави коментар

Водещи новини