НС удължи до 30 ноември срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка на състоянието н

  • 28 юли 2015 13:47

  • 1035
  • 0
НС удължи до 30 ноември срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка на състоянието н
© Булфото

Парламентът удължи до 30 ноември срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31.01.2015 година.

Предложението направи председателят на комисията Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 /ПФ/. То бе подкрепено от 132 депутати, двама бяха против, а 10 се въздържаха. Това е второто удължаване на работата на временната комисия. От БСП призоваха да не се удължава срокът, а комисията да излезе с доклад в най-скоро време. Валери Жаблянов отбеляза, че ако тази комисия се занимава само с изслушвания, няма никакъв ефект от нея за обществото.

Мартин Димитров /РБ/ посочи, че ще подкрепи удължаването на срока на действие на комисията, защото досега тя се е занимавала само със състоянието на електроенергетиката, а трябва да направи преглед и на топлоенергетиката и анализ на предприятията, занимаващи се с природен газ. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 обясни, че и сега могат да излязат с доклад, но той няма да е пълен. Председателят на комисията посочи, че нямат готовност да представят информация за топлофикационните дружества, но могат да изнесат данни за останалите сектори от икономиката, включително за работата на ВЕИ и ЕРП. Той посочи, че в четвъртък, на открито заседание на комисията, ще бъдат отчетени направените до момента констатации.

Магдалена Ташева /"Атака"/ посочи, че комисията трябва да излезе със законодателни решения, които "да сложат край на източването на българската енергетика". Това е колосална задача, сизифов труд в много случаи, констатира тя. Според Ташева, за да се постави диагноза и да се препоръча лечение, не е възможно една комисия да работи само два месеца. Още в самото начало беше заложено противоречие между задачата, която се поставя на комисията, и времето, което й се дава да реши тази задача, каза Ташева.

Според Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: /ГЕРБ/ е в интерес на обществото тази комисия да работи колкото се може по-дълго, защото с нейната работа ще излязат редица факти и обстоятелства, които във времето са били прикривани.

Последвайте канала на

БТА
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини