Забранява се сечта и извозването на дървесина по тъмно

  • 16 юли 2015 19:21

  • 1788
  • 1
Забранява се сечта и извозването на дървесина по тъмно
© Булфото

Парламентът забрани сечта и извозване на дървен материал в тъмните часове на денонощието.

С приети на второ четене текстове от Закона за горите се регламентира процедурата за преобразуване на частна земеделска земя в горски фонд. Ако лице има възстановена собственост върху земеделска земя като обработваема, по негово желание тя може да бъде преобразувана в горски фонд. Но ако собственикът в рамките на три години не направи необходимото този терен да бъде почистен от дървета и храсти, министърът на земеделието служебно ще има право да преобразува земеделската земя в горски фонд.

На утрешното заседание на Народното събрание ще бъдат окончателно разисквани и останалите промени в Закона за горите. Основните предвиждат снабдяване с GPS устройства за проследяване на камионите, които извозват дървесина, уточнява БНР. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видеонаблюдение; разширяват се правомощията на горските инспектори, въвеждат се и изисквания за ценза на лесовъдите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хххх

2015.10.14 | 23:15

1
Превантивна мярка срещу незконното изсичане на горите би било и предварително писменно уведомяване на кмета на селото и местното население с поставяне на обява пред кметството къде, в коя местност и от кого ще се извършва сеч. Една такава мярка би позволила да се упражнява публичен и ефективен контрол от местното население.

Добави коментар

Водещи новини