Новият омбудсман ще бъде избран от НС чрез тайно гласуване

  • 08 юли 2015 15:28

  • 996
  • 0
Новият омбудсман ще бъде избран от НС чрез тайно гласуване
© Булфото

Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати за омбудсман, изслушването и избора им от Народното събрание.

Мандатът на настоящия омбудсман Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет изтича през октомври тази година. До седем дни депутати и парламентарни групи ще могат да правят предложения за кандидати за омбудсман. Предложенията трябва да се внесат в писмен вид в Комисията по вероизповеданията и правата на човека чрез председателя на Народното събрание. Въпроси към кандидатите могат да бъдат изпращани от юридически лица с нестопанска цел, както и от средствата за масово осведомяване. Кандидатите ще бъдат изслушани в открито заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, което ще се излъчва в реално време в интернет страницата на парламента.

Новият омбудсман ще бъде избран от парламента чрез тайно гласуване. Представянето на кандидатурите и разискванията по тях ще са в пленарно заседание, което ще бъде излъчвано в реално време в интернет страницата на Народното събрание. След дебатите председателят на заседанието ще обяви начален час за тайното гласуване. За целта ще бъде избрана комисия от деветима депутати. Гласуването ще е в рамките на един час. За избран ще се смята кандидатът, получил мнозинство повече от половината от гласувалите народни представители.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини