Проф. Близнашки: Не посягайте на съдебната власт (видео)

  • 06 юли 2015 10:48

  • 1501
  • 5
Проф. Близнашки: Не посягайте на съдебната власт (видео)
© Булфото

"Конституционният модел на ВСС е само част от онова, което считаме за необходимо, че трябва да се промени. Иска ми се дебатът да мине към основната плоскост - дали е възможно ОНС да извърши такива промени", каза председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 по време на кръгла маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”, предаде репортер novini.bg.

„Промяна трябва да има“, заяви тя. По думите й в момент, в който българските граждани имат усещането за недостатъчно справедлив съд и правораздаване, в който институциите на Европа отправят препоръки за промяна в начина, по който функционира съдебната власт се събират специалисти на такава кръгла маса. „Ясно е, че трябва се да чуе мнението на възможно най-широк кръг специалисти, за да може дебата в парламента да удовлетвори хората, които са максимално свързани с този процес“, обясни председателят на НС. Според нея това е една малка част от промените в съдебната власт, които трябва да бъдат завършени. „Към този момент функционира времената комисия за промени в Конституцията“, уточни Цачева. Тя посочи, че е отворена за нови идеи и не иска над днешния дебат ораторите да взимат връх над закона.

На кръглата маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени” присъстват  и правосъдния министър Христов Иванов, както и бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право.

Близнашки категорично заяви, че  съдиите и магистратите трябва да останат извън политиката. Той припомни, че на 16 април е била дадена пресконференция от най-високо равнище относно промените във ВСС. Експертът обясни, че идеите, които са представени там нямат нищо общо със стратегията одобрена от НС за съдебна реформа. „Народното събрание няма нищо общо с това. Скъсяването на мандата на ВСС влиза в противоречие с решение на КС“, поясни проф. Близнашки. „Ако приемем и скъсяването на мандата и отпадането на тайното гласуване трябва да се сбогуваме с независимостта на съдебната система“, посочи още той. Според Близнашки гражданите трябва да имат достъп до Конституционния съд. „Скъсяването на мандата значи всяко НС да си избира свой ВСС, което значи непрекъснати кадрови промени. Това не трябва да се допуска“, допълни проф. Близнашки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1501 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Насаждането на феодализъм,

2015.07.07 | 06:50

5
Ще доведе до изтребването на вредните за Националната сигурност на България за отстраняването на малцинствата от България и всички анадолски цигани с покривки и чалми.

2015.07.06 | 23:53

4
офф тоз пък... подлога турска

2015.07.06 | 23:53

3
Как бе ! Плевела го избра тоя тумбак по нареждане на Тиквоча,сега турска подлога бил,а ГЕРБ какви са ?

2015.07.06 | 15:37

2
Посегнете на лизашки.

2015.07.06 | 15:37

1
"българските граждани имат усещането за недостатъчно справедлив съд и правораздаване" то не е само усещане бе ненормалници, не може за убийство на дете 4 години, за притежание на 1 грам трева 6 години... е къде му е тука усещането?....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини