Бюджетна комисия одобри единодушно отпадането на банковата тайна (обновена+видео)

  • 11 юни 2015 17:56

  • 1716
  • 3
Бюджетна комисия одобри единодушно отпадането на банковата тайна (обновена+видео)
© Булфото

Бюджетна комисия одобри единодушно отпадането на банковата тайна. Това стана след гласувания законопроект за промени в Закона за кредитните институции.

Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от ГЕРБ съобщи, че законопроекта е бил одобрен единодушно и от правна комисия. Пред журналисти тя заяви, цитирана от Фокус, че всички искат истината да излезе наяве.

„МФ е изпратило становище в подкрепа на законопроекта. Резерви към законопроекта са изразили от БНБ. Иван Искров е подписал становище, че срокът, в който трябва практически да се изпълни оповестяването на всички данни и сведения следва да бъде минимум 1 година”, разказа Атанасов.

Тя изтъкна, че това е твърде дълго време и няма подобна обществена търпимост към подобен срок. „В първоначалния си проект сме заложили 7 дни. Синдиците ще бъдат натоварени да предоставят всички данни и сведения, а се касае за хиляди данни, за свързани лица, заемащи публични длъжности или такива, които са получавали кредити или са имали определени привилегировани лихвени условия”, подчерта Атанасова и коментира, че може би следва да се помисли дали този срок не следва да се удължи.

„Не мога да кажа колко да се увеличи, синдиците не знаят в тези 7 дни какви данни и информация ще могат да дадат по всички точки, заложени в закона”, каза още Атанасова.

Освен това бюджетна комисия отхвърли промените в КСО, внесени от Министерски съвет и този на БСП.

Междувременно председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова обяви, че ако Иван Искров не подаде оставка като управител на БНБ, нов такъв ще има едва след 10 октомври.
„Дори Иван Искров да не е подал оставка, бихме могли да изберем новия управител“, изтъкна обаче тя.

Стоянова отново подчерта, че 10 юли е най-ранният срок, в който НС може да избере новия управител, съгласно сегашния закон за БНБ, а именно 3 месеца преди изтичането мандата на сегашния управител.

Според нея е съвсем реалистично е на 10 юли да има избор за управител на БНБ.

След избора на нов управител, в рамките на няколко седмици той трябва да е направил своите консултации и да има номинация, която да предложи на НС, припомни Стоянова

„Давам такъв кратък срок, защото наистина постът на банковия надзор е изключително важен и там практически една година работата е спряла”, подчерта Стоянова.

Тя добави, че без подуправител е ясно, че не могат да се взимат никакви решения и да се поема отговорност. „Мисля, че колкото по-рано се реши този въпрос, толкова по-добре ще бъде цялата система”, уточни народният представител.

„Колкото до новия управител, макар че има кандидатури, не смятам, че е сериозно всяка една от тях да започне да води разговори и да обещава, увещава бъдещи кандидати, за да ги включи в своя екип. Нещата трябва да вървят в своята последователност, своя нормален естествен ход”, посочи Менда Стоянова.

Тя припомни, че по закон номинации за подуправители на БНБ прави управителят. „Преди да бъде избран новият управител на БНБ няма как да бъдат направени номинации за подуправител”, каза още Стоянова.

1716 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.12 | 09:47

2
Крайно време е ИСТИНАТА да излезе наяве и виновните да влязат в ЗАТВОРА.

2015.06.12 | 09:47

3
AIDEEEEEE V ZATVORA I KURVATA ANALNA BOIKOYGLYTY

2015.06.12 | 09:47

1
Пак ще има свои хора,които да бъдат извън списъка, независимо, че тайната ще се разкрие?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини