Новият управител на БНБ ще се избира с явно гласуване

  • 10 юни 2015 11:21

  • 1234
  • 0
Новият управител на БНБ ще се избира с явно гласуване
©

Новият управител на БНБ ще се избира с явно гласуване от депутатите чрез компютъризираната система на Народното събрание. Ако има няколко претенденти за поста, гласуването ще е по азбучен ред на собствените им имена.

Това реши парламентът с одобрените условия и ред за номинациите за ръководител на централния трезор.

Медиите и НПО също могат да представят на бюджетната комисия становищата си за кандидата, както и въпроси към него. Изслушването се прави на открито заседание на бюджетната комисия и се излъчва в реално време в интернет.

Не се разглеждат анонимни становища и сигнали. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са с повече от половината от гласовете, избран е този, събрал най-много "за".

Ако никой не вземе нужния брой, следва втори опит, в който участват само първите двама с най-много гласове.

В случай че и тогава не се излъчи победител, започва нова процедура.

В седемдневен срок от приемането на правилата парламентарните групи трябва да внесат в бюджетната комисия чрез председателя на НС предложенията си за управител на БНБ, реши пленарната зала.

Номинации се допускат и от народни представители, нечленуващи в парламентарна група. Изискват се и писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Предложението и документите към него се публикуват на специализирания интернетсайт на НС не по-късно от седем дни преди изслушването. Изборът е оспорим, ако се направи преди 10 юли, напомни Емил Димитров /ПФ/, реферирайки сроковете в закона.

Той предложи кандидатите да могат да се номинират само от един депутат - предизвикало спорове в залата, от група народни представители или от ПГ. Патриотите настояха и в писмен вид да бъде представена собствената концепция на претендента със стратегически цели и приоритети за управление на БНБ през следващите шест години. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че това е начало на процедурата, а не избор, защото такъв е отговорният подход. Нереално е 240 депутати да издигат кандидати, отговори тя на второто искане.

След прегласуване парламентът отхвърли предложенията на ПФ. Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, /ДПС/ попита кой ще поеме политическата отговорност за управителя, ако е еднолично предложение на даден депутат.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини