Танев: Заварената система за стимулиране на младите учени е под всякаква критика

  • 22 май 2015 14:35

  • 1536
  • 3
Танев: Заварената система за стимулиране на младите учени е под всякаква критика
©

Заварената система за стимулиране на младите учени в България е под всякаква критика и не може с няколко конкретни мерки, особено във времена на бюджетни съкращения, да се направи кой знае какво.

Това заяви в отговор на парламентарен въпрос министърът на образованието и науката проф. Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент.

Той припомни, че от години наред се организира националният конкурс "Млади таланти", осигурява се подкрепа на млади учени за участие в международни научни форуми в България, осигуряват се и участията им в българско-швейцарската програма, организират се също годишните награди за наука "Питагор" и конкурсът "Лаборатория за слава".

Тези мерки към младите учени обаче не са достатъчни, каза министър Танев, цитиран от БТА. Затова по думите му, освен проектната докторантура, която ще може да се разкрие, МОН предлага да има творчески отпуск за младите учени, както и те да могат да правят научни изследвания във всички равнища на образователната система, а не само в БАН.

Предвижда се да има и уникални научни комплекси и центрове за върхови постижения, в които да могат да работят младите учени. Искаме също добре да развием интегралното образование, при което има истинско сливане между науката, образованието и производството, заяви образователният министър.

В МОН имаме и амбицията за създаването на т. нар. клъстери, които са по-близо до самите технологии и иновациите, каза министър Танев. Надявам се, че тази идея, след съгласуване, ще залегне като промяна в Закона за насърчаване на научните изследвания, добави той. Средства за подпомагане на младите учени ще има и по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", информира Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент.

Последвайте канала на

1536 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.22 | 20:47

3
BOIKO MANGALA MU LIJE XYQ I GUZA

2015.07.22 | 20:47

2
TOQ TUPAK ZUKA BOIKO ANALA

2015.05.23 | 09:12

1
хайде качвайте вече матурите и отговорите

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини