Бивш социален министър: Трета категория труд поема цялата тежест на пенсионната реформа

  • 20 май 2015 17:30

  • 2841
  • 2
Бивш социален министър: Трета категория труд поема цялата тежест на пенсионната реформа
©

Пенсионната система засяга цялото население - и млади, и стари. Постигна се едно частично споразумение. Едни от най-важните неща останаха за в бъдеще. Отново трета категория труд поемат цялата тежест на тази пенсионна реформа, казаха бившите социални министри Христина Христова и Йордан Христосков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Много е голяма разликата между първа и трета категория труд. Ако се говори за постигнати споразумения – работодателите постигнаха това, че няма да плащат много по-големи вноски, а синдикатите защитиха работещите в синдикалните предприятия, тях ги няма в другите места, където се нарушават масово правилата. Всичко се случва за сметка на НОИ и младите хора в България, каза Йордан Христосков.

Смятам, че трябва повече воля и кураж от страна на правителството, за да се пипа в първа категория труд, категоричен беше той. Масово възрастта за пенсиониране в европейските страни е около 60 години за първа категория труд, допълни Христосков.

Нищо не се каза за изчистването на пенсионната система от социалните плащания и инвалидните пенсии. Те са оставени за бъдещето, защото са сериозен проблем, каза Христина Христова. Нека не забравяме, че здравният статут на нацията се е влошил. НОИ трябва да има по-активна роля, допълни Христова.

Това не е реформа, а определени параметрични промени, които да съответстват на демографската криза и увеличаването на продължителността на живота на българина, каза Христосков. Всички промени са да бъдат иззети пари от системата за осъществяването на бъдещите парламентарни и президентски избори. Пенсиите влагани в универсалният фонд могат да бъдат намалени с 30% , предупреди бившият социален министър. Конституционният съд трябва да се намеси, доброволният избор къде да влагаме парите си го няма, а това е проблем.

Трябва да стане ясно дали цялата система ще бъде променена. Всички трябва да работим за увеличаването на доверието в пенсионната система, каза Христина Христова.

Цялата система се опитва да противопостави първият и вторият стълб на пенсионната система. Това са едни хитринки на министерството, за да се дръпнат пари за бъдещите избори, отново предупреди бившият социален министър Христосков. Бъдещите задължения на НОИ са огромни. Това ще бъде огромен проблем за българското общество скоро, алармира Христосков.

Направени са първите крачки, но оттук нататък трябва да се действа по-внимателно, допълни Христова. Мисля, че информираните хора няма да се откажат от влагането на пари във втората си пенсия, заключи Христова.

Това не е реформа, завърши Йордан Христосков.

Последвайте канала на

2841 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.21 | 10:22

1
Каквито и гимнастики да правите, колкото и да го смятате, парите никога няма да стигат заради демографската криза и заради масовата емиграция навън от младите. НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ. И заради масовото обезлюдяване няма да има и кой да инвестира, пенсионерите и техните мизерни пенсии не са клиенти, нито пък могат да работят.
ами ...

2015.05.21 | 10:22

2
За какво "запада" да инвестира у нас , като сме евтин донор на емигранти и отиваме да им работим на крака ...Нали за това ни приеха в ЕС .......

Добави коментар

Водещи новини