Политолог: Няма реална възможност Сакскобургготски да съживи политическата си кариера

  • 04 май 2015 14:39

  • 1588
  • 4
Политолог: Няма реална възможност Сакскобургготски да съживи политическата си кариера
©

ДПС има принос в развитието на демокрацията у нас, но не може да бъде интерпретирана като класическа либерална партия, още повече като носител на либерализма в най-чист вид поради няколко причини. Едната е корпоративната страна на партията. Другата – че партията може да разчита на твърд вот, до голяма степен етнически определен, който до голяма степен не се влияе от това как партията се представя във властта. Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов.

Дори да е много неуспешно управлението, както беше това на г-н Орешарски, всъщност се оказва, че ДПС не бива наказвано от своите избиратели. Когато имаме такъв случай – избирателите на една партия, образно казано, не я наказват при провал в управлението, това прехвърля отговорността върху другите. Другите трябва така да формулират коалиционната си политика, че всъщност да покажат на тази партия, че наистина е сбъркала. Позицията на ДПС, че партията е готова да участва във властта, ако от управлението бъде изолиран Патриотичният фронт, е отдавна известна и просто е лансирана отново, припомни той. Това обаче не може се случи, тъй като корпоративните зависимости все още в голяма степен не са отстранени. Това са проблемите, които карат другите партии да не могат да влязат в открити, официални коалиции с ДПС. Някакви договорки би могло да има, спекулира се с такива, но аз лично мисля, че ДПС не участва в този управленски формат и това до голяма степен е логичната позиция, с оглед на развитието на нещата до момента, допълни Смилов.

Политическият анализатор коментира и интервю на Кирил Добрев, в което той съобщава, че ръководството на БСП е изолирало популярни лица в партията, приближени до бившия ѝ лидер Станишев и Георги Първанов. БСП изпадна в тежка ситуация след изборите. Особено сега е видно, че тя губи доверието на избирателите. Партия, която претендира да е голяма, да падне на 10% – наистина е кризисна ситуация, особено с оглед на задаващи се избори. От тази гледна точка лидерът Миков и ръководството са прави да търсят спешни мерки по някакъв начин да бъде върнато доверието, включително със сериозни идеологически завои. Беше изпробвано нещо като русофилство – да застане БСП дори на по-крайна позиция от "Атака". Виждаме сега идеите със смяната на данъчната политика, отново се заговаря за ядрените мощности. Проблемът е, че когато на практика същият управленски екип, който е сега в ръководството на БСП, беше на власт във формата "Орешарски", тези политики не бяха проведени, заяви Смилов.

Според политолога в момента се търсят "изкупителни жертви", чрез които да се обясни защо тези промени не са се случили, когато е имало възможност. Смилов коментира и решението на БПЦ да бъде споменаван в литургиите Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица като цар на българите. Не смятам, че има някаква ситуация да поставяме въпроса: "Република срещу монархия", нито пък има реална възможност г-н Сакскобурготски да съживи политическата си кариера. Няма обективни предпоставки за нито едно от двете. Липсата на политическа подкрепа сред обществото не може да бъде компенсирана с решение на Светия синод или с подкрепата на групи от интелектуалци, подчерта Даниел Смилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1588 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ivan2015

2015.05.04 | 20:35

4
Този човек сериозно ли говори ?! Какви царе, какви партии, какви предвиждания !!! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ОТ ДЕДИ И ПРАДЕДИ, дори и от отиващата си т.н.демократична Америка..а най-вече ОТ АПОСТОЛА /който и да е той/! П.С. Аман от многознайковци !!!

2015.05.04 | 20:35

3
Ако има глупаци да му дадат власт ще я съживи.Разумните хора ще извикат ясно:"Царят е гол."
на комарджията

2015.05.04 | 20:35

2
явно са му свършили чиповете на масата в казината на монако и пак след 800 ще ни(се) оправи !!!!!!!!!!!!!!!
Варна столицата на мафията

2015.05.04 | 20:35

1
Сакса ако беше направил нещо полезно за тая страна и народа и вместо за богатите престъпници и предатели както и за евреите зад океана можеше и да има какво да реанимира като пол. кариера!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини