Бивш земеделски министър иска среща с премиера

  • 21 април 2015 13:47

  • 1485
  • 0
Бивш земеделски министър иска среща с премиера
©

Народният представител от АБВ от Добрички избирателен район проф. Иван Станков ще постави пред премиера въпроса за плануваните съкращения в Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/ в Генерал Тошево.

Той е поел този ангажимент след разговори с представители на научното звено. Депутатът обясни пред Дарик, че сега в института работят 282-ма души, от които 15% могат да бъдат съкратени. Поех ангажимент да разговарям лично с премиера, ако има съкращения в други звена на Селскостопанската академия, там където няма достатъчно добра ефективност, в ДЗИ това да се избегне, защото хората са точно разпределени и ще се наруши цялата структура на производство, посочи Станков.

По време на срещата му с представители на ДЗИ са дискутирани и други наболели проблеми в института. „Хората настояват за нов закон за Селскостопанската академия, където ясно да се дефинира какви ще бъдат финансовите взаимоотношения между Академията и институциите. Сега всичко, което се получава като приходи отива в Министерството на земеделие и след това не се връща, а ДЗИ е един от печелившите институти и може да бъде на много по-високо ниво”, каза депутатът.

Научните работници са поискали още изборът на председател на Академията да става от Общото събрание, а не да се назначава от премиера. Обсъдени са и въпроси, свързани с ниските работни заплати в института и остарялата техника.

Проф. Станков заяви, че ще отнесе всички поставени проблеми до министъра на земеделието и председателя на Селскостопанската академия, а след три седмици ще се срещне отново с хората в ДЗИ, за да отчете какво е успял да свърши в помощ на института.

Той коментира и лансираната по-рано идея в Добрич да се открие филиал на Тракийския университет. „Целесъобразно е в региона да има филиал на висше училище със земеделска насоченост, но тази година е невъзможно да се тръгне към реализиране на идеята”, посочи проф. Станков. Той смята, че въпросът може да се обсъжда едва след приемането на стратегията и закона за висшето образование.

Последвайте канала на

1485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини