Държавата е дала 85 жилища на политици и чиновници

  • 20 април 2015 06:20

  • 1005
  • 0
Държавата е дала 85 жилища на политици и чиновници
©

В периода 1997-2015 г. българската държава е отдала под наем 69 жилища от държавния жилищен фонд на наши политици и висши чиновници. Отделно от това 16 жилища са били продадени на лица, попадащи в тези категории през същия период.

Това сочи справка, изготвена от Министерството на регионалното развитие в отговор на питане на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов към министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. По собственото му признание въпросът му е провокиран от скандала около кадъра на Догановата партия и бивш зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева и желанието му да отклони упреците от ДПС. Сапунджиева дълго време отказваше да напусне ползваното от нея държавно жилище, дори след като беше загубила поста, който й даваше въпросната привилегия.

В самата справка не са посочени имена, за което от МРРБ се позовават на Закона за защита на личните данни, пише в. Сега. От самото регионално министерство в списъка присъстват един министър, който по датата на заемане на поста се разпознава като Валентин Церовски от кабинета "Сакскобургготски", трима зам.-министри, петима шефове на дирекции и др. Всичките са ползвали жилища на основание "доказана жилищна нужда и право за настаняване в държавно ведомствено жилище съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост и ППЗДС". Като наематели по периода на престоя си във властта се разпознават бившият здравен министър в първото правителство на Бойко Борисов Стефан Константинов и колегата му социален министър Тотю Младенов, земеделският министър на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица Мехмед Дикме, здравният министър в кабинета "Станишев" Евгений Желев, бившият шеф на ДКЕВР Боян Боев. В страната от възможността са се възползвали областни управители, техни заместници, прокурори, съдии, висши военни. Посочени са дори директор на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе и районен мюфтия. В справката не се съдържат данни, че някой е ползвал жилище неправомерно подобно на Сабрие Сапунджиева.

Информацията е събрана чрез областните управи и наличната документация в регионалното министерство. Губернаторите на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Смолян, София-област и Хасково са заявили, че не са предоставяли за ползване или продавали имоти от държавния жилищен фонд на споменатите категории лица. В списъка не влизат и депутати, тъй като парламентът има свои 179 ведомствени жилища, които се предоставят на народни представители от провинцията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини