Министър Василева: Нови 16 депа за отпадъци ще обслужват 3 млн. жители в страната

  • 24 март 2015 11:45

  • 1232
  • 0
Министър Василева: Нови 16 депа за отпадъци ще обслужват 3 млн. жители в страната
©

До тук по ОП „Околна среда“ за програмен период 2007-2013 година са изградени 17 пречиствателни станции за отпадни води, които обслужват 250 хиляди жители. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2015, България и Западни Балкани“, предаде Фокус.

„В процес на изграждане са 55 пречиствателни станции за отпадни води, които ще обслужват повече от 2,5 млн. жители в страната. Изгражда се и една пречиствателни станция за питейни води“, каза тя и добави, че в сферата на отпадъците са изградени 4 депа.

„Преди няколко дни открихме новата регионална система в Добрич, която обслужва 9 общини и население повече от 700 хил. души. Обслужваното население от изградените системи е 1,5 млн. жители. В процес на изграждане са 16 депа за отпадъци, които ще обслужват близо 3 млн. жители в страната“, заяви още Василева.

По думите на министъра, тези инвестиции, макар и не толкова атрактивни за гражданите, не толкова красиви, носят много полза. „Ползите са свързани с подобряване на качеството на живот и осигуряването на по-безопасна питейна вода, намалени рискове за здравето на населението, повишаване на хигиенните стандарти, намаляване на загубите на вода във водоснабдителната мрежа“, коментира Василева. Тя добави, че голяма част от населението ни вече е свързано към канализационна система, което е сериозен напредък. „Подобрява се събирането и пречистването на отпадъчни води, което е изключително значимо от гледна точка на опазването на водните обекти, специално и в зоната на Черноморското крайбрежие, което има своето значение, за развитието на местните икономически дейности“, каза още министърът и добави, че се повишава качеството на инфраструктурата и постигаме съответствие.

Последвайте канала на

1232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини