Калфин: 10-15 години са нужни, за да се достигне до по-самостоятелен пенсионен фонд

  • 17 март 2015 18:47

  • 1673
  • 1
Калфин: 10-15 години са нужни, за да се достигне до по-самостоятелен пенсионен фонд
©

Време е за реформи . Или сега ще се случат нещата, или не. АБВ не вярват, че само 2% от хората ги подкрепят. Ако погледнете данните, всички партии, без една имат спад на доверието. Няма разнобой в партията, мислим заедно с Първанов. Влязохме с обща цел и програма. Ще се обърнем към партньорите дали така продължаваме и какво правим, за да разгледаме нашите искания за реформи. Гражданите очакват резултати, каза социалния министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска в ефира на БНТ.

За 16-те млрд. лева – там имаме ясна позиция, укорени са такива като мен за липса на съгласуваност. Със споразумението не се взема заем, а се осигуряват сътрудниците, които да се споразумяват за него. За съжаление през 2015г. държавата има огромни плащания, каза Калфин.

Той говори и за пенсионната реформа. Според него за миналата година средната възраст за пенсиониране е 57 години, което е изключително ниска възраст. Ако нищо не се пипа системата ще бъде зависима от бюджета и няма да има НОИ, а това води до ниски и мизерни пенсии. Всеки вижда, че тази система не работи, а с демографските процеси я обричаме, заключи министъра.

В края на месеца ще с представят пакет с реформи. Не чакам да има пълно щастие, а отговорност. Очакваме да разберем колко са не събраните вземания. Има фирми с огромни дългове към НОИ, те дължат много пари, а са почти умрели или във фалит. Може да се повиши процента на несъбираемост на осигуровките, предупреди Калфин.

Действително има злоупотреби с инвалидните пенсии. Парите трябва да се насочат към тези, които имат нужда. Искаме цялостна промяна в ТЕЛК, след медицинската експертиза експертите да кажат каква е степента на увреждането. Хора с увреждания могат да работят, категоричен беше Калфин.

10-15 години са нужни с бъдещите реформи, за да се достигне до по-самостоятелен пенсионен фонд, който да не е зависим от бюджета. Целта е да бъде осъществена пенсия, която е сравнително близка до вземаната заплата. Работят се различни варианти. Универсалните пенсионни фондове и капиталовите сметки трябва да имат своето място в системата, обобщи Калфин

Бизнесът с раждане на деца и семейните помощи ще бъдат обект на коренно различен подход, ще се стимулира отговорното родителство, завърши министърът.

Последвайте канала на

1673 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.19 | 00:14

1
велика ЛОГИКА , хора с увреждания могат да работят , но държавните служители не ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини