Енергийна борса с Румъния ще ни предлага общ ток и газ

  • 20 февруари 2015 20:18

  • 1713
  • 2
Енергийна борса с Румъния ще ни предлага общ ток и газ
© Президентство

Създаването на регионална енергийна борса с общи инструменти за покупко-продажба на ток и газ са обсъдили при срещата си българският президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и румънският му колега Клаус Йоханис в Букурещ, информира Стандарт.

Двамата са обсъдили възможностите за инвестиции и разширяване на газовите коридори както между двете страни, така и в региона. "През 2018 година трябва да е готова интерконекторната газова връзка между България и Гърция. Така от 2019 година по тръбата ще може да тече към Румъния и през нея към Централна Европа азерски газ, какъвто вече България е договорила. Защо не по тръбата да тече и газ от Катар и САЩ, което също е възможно", заяви Плевнелиев.

Двете страни са обсъдили възможностите за модернизиране на съществуващата в момента газова връзка с Румъния, така че доставките да могат да стават в двете посоки. Как да се случи това разговори са водили и външният министър Даниел Митов и румънският му колега. Двете страни се надяват съоръжението да е факт възможно най-скоро като за финансиране освен на държавните бюджети, ще разчитат и на финансова помощ от Брюксел. Целта на либерализирания пазар е не само енергията да е по-достъпна, но и по-лесна за достигане, подчерта Йоханис. По време на срещата си двамата държавни глави са обсъдили и изграждането и модернизирането на транспортните коридори между двете страни с акцент върху свързващата инфраструктура между Средиземно и Балтийско море.

Шенген не може да се отлага безкрайно

България и Румъния ще обединят усилията си за приемането ни в Шенген, стана ясно след срещата на Плевнелиев и Йоханис. Двете страни са изпълнили техническите изисквания и не е редно приемането ни в зоната да се обвързва с механизма на общността, категоричен бе Плевнелиев. Не може очакването ни за включване в зоната да се отлага безкрайно, категоричен бе Плевнелиев.

Последвайте канала на

1713 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.22 | 11:55

2
ходещ виц!

2015.02.21 | 16:43

1
Рекламното лице на Комиците :))))))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини