Драгомир Стойнев: Ако правителството иска да реализира Южен поток, да отмени заповедта на Щонов

  • 07 декември 2014 15:02

  • 4170
  • 22
Драгомир Стойнев: Ако правителството иска да реализира Южен поток, да отмени заповедта на Щонов
© Булфото

Ако правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г има желание да се реализира проектa „Южен поток”, да отмени заповедта на бившия енергиен министър Щонов. Това заяви пред БНР депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него никога преди Русия не е споменавала за заобикаляне на страната ни.

„Затова казвам, че нещо се е случило по време на служебното правителство и мисля, че г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, а именно, че неговото писмо, изпратено до „Газпром”, е спряло проекта”, каза още Стойнев.

Той смята, че страната ни трябва да продължи да отстоява обща позиция с останалите страни по проекта, както досега, и да я заяви категорично в Брюксел на 9 декември.

„Моето мнение е, че този проект стана жертва на геополитическия сблъсък на Русия и Запада на територията на Украйна”, каза още Стойнев.

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на заяви, че с решението на Русия за „Южен поток” се засилва ролята на Турция не само в региона, но и при доставките на природен газ за Европа, пише "24 часа".

„ЕК трябва да е наясно, че се сформира един много сериозен съюз на база енергийните ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток”, а и за проекта ТАП”, добави той.

По думите му се създава газоразпределителен център, който ще даде възможност на Турция да бъде силов играч при бъдещи преговори с ЕК.

Според Стойнев заради заобикалянето България няма да получава транзитни такси за преноса на руски газ до Турция и Гърция, а ще плаща на Турция за доставки на руски газ. Стойнев очерта големи рискове пред българската газопреносна система.

„Бъдещето на „Булгартрансгаз”, едно предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на българската държава, е поставено под въпрос”, каза още социалистът.

Той изрази мнение, че заобикалянето на страната ни поставя много въпросителни и пред проекта ТАП. Бившият енергиен министър посочи, че рисковете заради спирането на „Южен поток” наистина са големи, както заради сигурността на доставките на природен газ в краткосрочен план за България, така и поради невъзможността да се постигне по-ниска цена на газа за индустрията.

Според него отказът от проекта ще се отрази на конкурентоспособността на българско производство в сферата на енергетиката, металургията, химията.

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на изрази съмнение в количествата газ, които могат да се добиват на територията на страната ни.

„Дори и да имаме такива количества, ние бяхме пред подписването на договор с Газпром. Всички количества, които се намират на наша територия в Черно море, да могат свободно да се транзитират през тръбата на „Южен поток”. До този момент никой не говори за този договор, а той бе подготвен, трябваше само да бъде подписан от страна на БЕХ и от страна на Газпром”, обясни бившият енергиен министър.

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на отхвърли тезата на ГЕРБ, че по време на правителството на Орешарски се е работело против енергийния проект.

„Това, което ние постигнахме, е много - тръбите са тук, корабите са тук, има разрешение за строеж на началната отсечка, договор за заем, ОВОС, одобрени са подробни устройствени планове за цялото трасе на проекта”, аргументира се депутатът.

Според Стойнев страната ни не е нарушила никъде европейското енергийно законодателство. Наказателната процедура срещу България е била стартирана, когато са се изострили отношенията между Русия и ЕС.

„Тази процедура, забележете, не засяга енергийните правила, тя се отнася за правилата за свободна конкуренция и свободен пазар; с тази процедура не се спира „Южен поток”, подчерта социалистът.

Той обясни, че тя се намира на първи етап –събиране на информация и след него може да бъде прекратена. Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на обясни, че ЕК е задала въпроси по провеждането на тръжните процедури – дали трябва да се прилага ЗОП или е допустимо да се провежда търг.

Въпросите са по принцип за подхода в провеждането на всички тръжни процедури - и по време на правителството на ГРБ, когато е избран проектантът, и по време на правителството на Пламен Орешарски, защото те са правени по един и същи начин.

Стойнев допълни, че като министър е направил необходимото и с писмо е информирал БЕХ за писмото на комисията и препоръката да няма нови тръжни процедури, за да се изясни този проблем с ЕК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4170 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2014.12.08 | 09:02

17
ВМЕСТО ДА ПРЕЦАКА РУСИЯ, БОЙКО ПРЕЦАКА БЪЛГАРИЯ

2014.12.08 | 09:01

15
ЩОНОВ Е ПРЕДАТЕЛ
Волен рубладжия

2014.12.08 | 09:02

16
аз съм предателя

2014.12.07 | 23:26

3
АРТИСТ
boiko dalaverata

2014.12.08 | 09:02

18
boiko predatelia,6te lapa toiagata
Пан Володиовски

2014.12.07 | 23:26

4
Американското мекере Щонов, разчекнато на кола!!!
Драго руската принцеса

2014.12.08 | 12:00

22
А Драго руската хранилка се обади, трябва да си заслужи заплатата все пак

2014.12.08 | 02:40

9
не разбирам , Тея министри ли са, ученички ли са , първолаци ли са ? нещо продължава да се скрива около Тоя проект и е от финансово естество

2014.12.08 | 02:40

8
Продажници са, резивия им трябва, направена от целия народ, лично и поименно ... и на котките им включително. Иначе, ако ги питаш, всички са девствени от 25 години насам... Мам.... им Стойнев, кво стана с кофражистите и заварчиците?!!!!

2014.12.08 | 02:40

7
То всичко има финансово измерение, но няма измерение само дълбочината на крадливите им джобове и дължината на писукащия им език.За това вече не вярваме на никой партиен патриот!
Красимир

2014.12.07 | 23:26

5
Всички "български политици" за последните 25 години са национални предатели.
KUR ZA TODOR JIVKOV

2014.12.08 | 02:40

6
ДА ГО ЕБA В ИЗНАСИЛЕНИЯ ЗАПЪРТЪК

2014.12.07 | 23:26

2
АРТИСТ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини