Изпратиха на Близнашки сигнали за куп нарушения в ДАБЧ

  • 05 ноември 2014 11:22

  • 2077
  • 0
Изпратиха на Близнашки сигнали за куп нарушения в ДАБЧ
©

Главният инспекторат на Министерския съвет откри множество нарушения в дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), които са описани в доклад, изпратен до служебния премиер Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска, съобщиха от пресслужбата на МС.

Обект на проверка е спазването на законите, подзаконовите и вътрешноведомствените актове за периода 31 януари 2013 г.-30 септември 2014 г. Проверката е била разпоредена по искане на ресорния вицепремиер Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за след публикации в медиите и сигнал от Министерство на правосъдието.

Констатирано е нарушение на нормативната уредба за легализация на чуждестранните публични документи. В правилниците за вътрешния ред и за дейността на ДАБЧ по удостоверяване на български произход не е предвидено документите, представени от заявителите от чужда държава, да отговарят на изискванията на двустранните международни договори или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове от 1961 г., на Правилника за легализациите, както и да бъдат снабдени с преводи на български език, които се извършват и заверяват по предвидения ред.

Докладът съдържа констатации, че в проверявания период са издавани удостоверения за български произход въз основа на документи, които не са достатъчни и не съответстват на чл.3, ал.1 от Закона за българите, живеещи извън Република България. За преписките, свързани с издаването на удостоверения, няма изготвени писмени и мотивирани становища на експертите от агенцията, включени в състава на експертното консултативно звено към политическия кабинет на председателя.

Не са прилагани еднакви критерии по отношение на вида на изискващите се документи за доказване на български произход. Разработената и внедрена автоматизирана деловодна система не отговаря на изискванията на нормативната уредба в държавната администрация.

Според Главния инспекторат, липсата на нормативна уредба, регламентираща процедурата за издаване на удостоверения за български произход, създава условия за повишен корупционен риск.

На базата на резултатите от проверката Главния инспекторат предлага процедурата по удостоверяване на български произход да бъде уредена с нормативен акт - чрез приемане на правилник за прилагане на Закона за българите, живеещи извън Република България или чрез наредба на Министерски съвет. Предлага се Правилникът за вътрешния ред и дейността на ДАБЧ да бъде изменен и допълнен, в съответствие с АПК.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини