"Атака" трябва да бъде забранена?

  • 20 май 2011 16:01

  • 1582
  • 1
"Атака" трябва да бъде забранена?
©

Българският хелзински комитет (БХК) остро осъжда инцидентa пред софийската джамия Баня Баши.

Председателят на БХК Красимир Кънев изпрати отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което настоява той да упражни своите правомощия по закон и Конституция и да разпоредите цялостно разследване на инцидента.

"Днес пред софийската джамия бяха извършени поредица от тежки престъпления. Инцидентът е тревожна ескалация на ксенофобията и религиозната омраза, подбудена от политически кръгове, за които подобни провокации се превърнаха в професия. Той е тежко посегателство върху физическата неприкосновеност и религиозните права на български граждани и грозно петно върху международната репутация на нашата страна", коментират от БХК.

"Предварителните данни насочват към ключовата роля на партия "Атака" в този инцидент. Ако разследването докаже такава роля, тогава тази партия следва да бъде обявена извън закона. Моля да обърнете внимание на изискванията на Рамково решение 2008/913/ПВР на Съвета на ЕС от 28 ноември 2008 година относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право, които имат задължителен характер за България, както и на възприетите от Европейския съд по правата на човека критерии за съответствие на политическите партии с нормите на едно демократично общество по делото Партия Рефах и др. срещу Турция от 2003 г.”, пише Кънев.

Последвайте канала на

1582 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
свобода за българия

2014.04.29 | 00:46

1
Председателят на БХК Красимир Кънев изпрати отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което настоява той да упражни своите правомощия по закон и Конституция и да разпоредите цялостно разследване на инцидента.Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини