Захариева: Задачите на енергийния борд са амбициозни

  • 06 септември 2014 14:38

  • 1472
  • 1
Захариева: Задачите на енергийния борд са амбициозни
© Булфото

Амбициозни са задачите на енергийният борд, който кабинетът създаде, призна вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред Дарик.

Тя напомни, че енергийният борд и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са съвсем различни органи. ДКЕВР е натоварена с регулаторните и контролни функции на монополите, а енергийният борд е обществен консултативен съвет към Министерския съвет, участниците в който ще предлагат решения, че обсъждат идеите и стратегиите, свързани с политиката в енергийния сектор.

„Важен институт е бордът, аз съм оптимист след първото му заседание. Видях разбиране, обединение около принципите на работата, която предложихме, около подхода на работа. Видях разбиране в целия сектор, че 25 години нереформираност на сектора без дългосрочна политика са довели до там, че работата по реформата му наистина е критично спешна. Разбира се, за три месеца няма как да свършим всичко това, но аз се надявам следващото правителство да продължи работата по този борд. А това, което ние трябва да направим в тези три месеца, е да покажем, че той работи, което мисля, че ще успеем да направим", каза тя.

По думите й отделни цени на тока за бедни и богати, каквито предложения се появиха от страна на синдикатите „би било дискриминация". Според Захариева е възможно да се обсъждат различни цени на база на потреблението, като например консумацията на ток за ежедневни нужди може да бъде на една цена, а всяко по-високо потребление да е по-скъпо. Това е нещо, което ще се обсъжда тепърва, посочи Захариева и допълни, че обвързването на по-голямото потребление с по-високи цени би било стимулиращо за енергийната ефективност и опазването на околната среда. Има такива модели в различните цени и това не е нещо ново, но това е една от опциите, каза Захариева. Тя се съгласи, че друг подход е токът да поскъпне, но социалното подпомагане да се разшири, така че по-бедните да не плащат на по-богатите субсидирана енергия. Който и от двата подхода да се приеме, със сигурност трябва да сме убедени, че помощите за енергийно бедни ще стигат до всички, които имат нужда от тях, каза още видепремиерът.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселяка

2014.09.09 | 08:35

1
Още не седнала на стола и веднага започна далавери.

Добави коментар

Водещи новини