Външно "позлати" проф. Александър Янков

  • 26 юни 2014 14:58

  • 2405
  • 0
Външно "позлати" проф. Александър Янков
©

Министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, е наградил със златен почетен знак на един от най-изявените български юристи-международници проф. Александър Янков, съобщиха от пресцентъра на Външно.

Високото отличие на МВнР се присъжда на проф. Янков за неговия принос за развитието на българската дипломатическа служба, както и по повод на 90-годишния му юбилей.

Проф. Янков е един от най-уважаваните юристи в света в областта на морското право, дипломат, народен представител в 7-то Велико народно събрание, преподавател, член-кореспондент на Българската академия на науките, е заявил на министър Вигенин.

Радостен съм, че имам възможността да го поздравя с неговия 90-годишен юбилей и да му връча Златен почетен знак на МВнР за неговия изключителен принос в развитието на българската дипломатическа служба, е допълнил той.

Министърът е отбелязал многобройните професионални постижения на българския юрист, сред които членство в Комисията по международно право на ООН /1977-1996/, в Международния институт по океаните в Малта, в Изпълнителния съвет на Асоциацията по международно право /от 1973 г./ и др. Проф. Янков е и посланик на България в Обединеното Кралство /1972-1976 г./, постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк с ранг на заместник-министър на външните работи /1976-1980 г./, съдия в Международния трибунал по морско право в Хамбург /1966-2011 г./ и член на Постоянния арбитражен съд в Хага /1971-1998 г./.

Това, което вие младите правите, задължава нас - по-старите, да продължим да подкрепяме, доколкото можем, вашите усилия, е заявил от своя страна проф. Александър Янков. Той е изразил дълбоката си признателност за присъденото отличие и е пожелал все повече международни успехи на българската дипломация.

Последвайте канала на

2405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини