БСП и ГЕРБ се изпокараха за енергийния борд

  • 13 май 2014 15:28

  • 1990
  • 14
БСП и ГЕРБ се изпокараха за енергийния борд
©

България достатъчно е лишена от суверенитет в ключови области, сега да се откажем от суверенитета в областта на енергийната политика – на мен ми идва малко много. Този енергиен борд се инициира от онези, които имат най-голям интерес от управление на електроенергийния сектор единствено в полза на инвеститорите и въобще без да се гледа какво се случва с потребителите и с цената за тях. Няма го балансът.

Това заяви в интервю за БНР Таско Ерменков, депутат от БСП. Той добави: "Според мен това е един опит да се докара енергетиката наистина до състояние, когато някой ще я изкупи и единственият държавен сектор в икономиката ще отиде в частни ръце с всички последствия, които ще плащат и нашите деца, и нашите внуци чрез цената на електроенергията. Имайки предвид, че ние все пак сме в една нормална демократична държава, не мога да си представя как някой ще диктува какво трябва да се случи в един сектор, който е жизнено важен за цялата икономика, и как той ще успее този някой, който ще бъде поканен от някъде, да бъде по-добър, по-професионален и по-социално загрижен към развитието не само на енергетиката, но и на икономиката в държавата", категоричен беше Ерменков.

"Когато преди година дойдохме на власт, енергетиката беше в състояние на малко преди последно издихание. В момента с някои от мерките, които сме успели да направим, поне да я вкараме в реанимацията с надежди за оздравяване. Енергетиката е нещо, което трябва да обслужва потребителите, а потребителите бяха съвсем умрели. С нашите мерки поне успяхме малко да дадем глътка въздух на потребителите, да спечелим време, за да можем наистина да започнем системно да оправяме проблемите в енергетиката, така че, когато накрая нещата се случат, да имаме от една страна стабилно производство, което да бъде съобразено и с европейско законодателство, и екологични изисквания, и от друга страна, да имаме нормална икономика, която да позволява на потребителите да закупуват тази енергия. Проблемите в България не са с ниските или високите цени на електроенергията, а проблемите са с неработещата икономика и липсата на адекватни доходи", каза още Таско Ерменков.

Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета от ГЕРБ обяви, че до края на седмицата от партията ще внесат вота на недоверие към правителството. Той посочи отново, че увеличените задължения в енергетиката с около 600 млн. по време на управлението на ГЕРБ са били заради доплащане на пътя към Цанков камък и за доплащане на оборудване за "Белене". За енергийния борд Московски каза: "Дотолкова, доколкото е нужна обективна оценка за състоянието на енергетиката и адекватни мерки, един такъв тип консултативен съвет бих приел и бих подкрепил да съществува. От друга страна, правното му съществуване е неясно под каква форма един такъв борд би задължил след това институциите. Ако ДКЕВР си вършеше работата както трябва и нямаше политическа намеса в работата му, вероятно нямаше да има нужда от такъв борд. Но при положение, че всички системи, които се водят "независими", им се упражнява такъв жесток политически натиск от страна на сега управляващите, не могат да се вземат адекватни решения, това налага и говоренето за такава външна намеса като такъв борд. Енергетиката е в изключително критично състояние. Вероятно в краткосрочен план такава външна намеса е полезна и необходима", убеден беше Московски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1990 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2014.05.14 | 14:13

12
ЦИГАНИН ! ГЕРБ са ПРЕДАТЕЛИ ! ДОЛУУУУ ! САМО АТАКА !

2014.05.14 | 15:02

14
Атака че Атака ама за каква партия ми говорите като и децата разбраха че са били купени от ДПС и БСП за да свалят Борисов и да направят тази крадлива тройна коалиция.Всичко е изчислено много точно като предварително се е знаело коя партия колко гласове ще събере и че единствената пречка да управлява сегашната тройна коалиция ще е ако ГЕРБ беше събрала достатъчно гласове за да управлява сама затова беше и това шоу с бюлетините в деня на изборите като нещата са направени така че да се обвини ГЕРБ и да загуби голяма част от гласовете си.Останалото вече беше лесно.Пълна изолация на ГЕРБ и подготовка за борба срещу митингите както и лъжата че правителството няма да е партийно а експертно и че от БСП и ДПС няма да се бъркат в управлението му.На практика правителството се управлява от скрилият се Доган и Станишев и се започна изработването на удобни закони ,подменянето на неудобни хора , тегленето на заеми и т.н..Това правителство ще направи толкова много поразии че после и господ да стане премиер няма да има оправия.

2014.05.14 | 15:02

13
При правителството на герб енергетиката беше на ръба на пропастта,но сегашното правителство направи решителна крачка напред.

2014.05.14 | 14:13

11
САМО ГЕРБ ТАМ Е БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ НА 25 СЪС БЮЛЕТИНА 18 УСПЕХ
асен тонев

2014.05.14 | 14:13

10
мръсно човече личи му
попов

2014.05.14 | 14:13

9
чистокръвен чиганин гербпедерастки
кумуне

2014.05.14 | 13:23

1
чистокръвен циганин и кутевски трол е родила на майка ти рошавият гъз
гражданин

2014.05.14 | 14:12

8
по физономията му личи колко долен и подмолен човек е тоя

2014.05.14 | 13:24

7
за това БСП са прави, България загуби прекалено много суверенитет, ГЕРБ би трябвало да се държат като българска партия, не като чужди чиновници
Аз

2014.05.14 | 13:24

6
Тоя мошеник! Нали и сега половината електроенергия се произвежда от частни централи?! Какви ги разправя?! А за ЕРП-тата - там практически всичко е частно! Не знам дали има и един краен клиент, който да купува директно от НЕК, а не от ЕРП?!

2014.05.14 | 13:24

5
само ГЕРБ!
Аз

2014.05.14 | 13:24

4
На нас ни трябва демонополизация! Първо при крайните клиенти! Не да сме закрепостени към едно ЕРП - да имаме избор от много ЕРП-та на едно място! После и по-нататък по веригата - до производителите!

Добави коментар

Водещи новини