Сметната палата ще прави одит на допълнителната субсидия на партиите

  • 02 септември 2011 09:56

  • 1296
  • 2
Сметната палата ще прави одит на допълнителната субсидия на партиите
© Булфото

Депутатите приеха единодушно със 132 гласа „за” проект за решение за възлагане на извънреден одит на Сметната палата за отпускането на допълнителна бюджетна субсидия на партиите, към които независимите народни представители към 41-ото НС са декларирали принадлежност, предаде "Фокус".

Предложеният текст на проекторешението от народния представител от Синята коалиция Иван Иванов предвижда НС да възложи на Сметната палата на Република България да извърши одит с цел да проконтролира Министерството на финансите за законосъобразността на отпускането на допълнителна бюджетна субсидия на партиите, към които независимите народни представители към 41-ото НС са декларирали принадлежност. Второ, възлага се на Сметната палата да извърши одит на получаването и разходването на допълнителната бюджетната субсидия от партиите, към които независимите народни представители от 41-ото НС са декларирали принадлежност. Трето, срокът за внасяне на заключителния доклад е 1 октомври.

Менда Стоянова от ГЕРБ се съгласи с искането на Народно събрание за точка първа. Тя посочи, че парламента има право да възлага извън нормално планираната одитна програма извършването на извънредни пет на брой одити. Тя заяви, че това, което върши Сметната палата трябва да го върши изключително, съобразявайки се с приложимите закони. Стоянова припомни, че в Закона за Сметната палата е прието Сметната палата да извършва няколко вида одити – включително и специфични видове одити, какъвто е одита на политическите партии.

Според нея не би могло НС да й възлага одит, който евентуално противоречи на някой от членовете на Закона за Сметната палата. Затова тя предложи Сметната палата да бъде задължена да предостави на Народното събрание извършените одити на политическите партии срок до 30 октомври.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГЛАДЕН НАРОД

2011.09.02 | 11:25

2
Лакоми " независими"депутати притежаващи яхти и самолети
Народа

2011.09.02 | 11:16

1
Доста скоро ще направим одит на партии ,държава ,избори иайдуци.ОТВРАТ!!!

Добави коментар

Водещи новини