​Гергана Паси: Защо правителството вкарва нови разрешителни режими?

  • 13 февруари 2014 18:11

  • 3165
  • 7
​Гергана Паси: Защо правителството вкарва нови разрешителни режими?
© Булфото

Експертът по европейско законодателство и бивш министър по Европейските въпроси коментира липсата на диалог между правителството и обществото при приемането на поправките в Закона на лекарствата.

Правителството трябва да получи абсолютна подкрепа за идеята си за отмяната на лицензионните и разрешителните режими за бизнеса, но защо тогава въвежда нови, които не са наложени от Европейския съюз, а напротив – има опасност Европейската комисия да ни санкционира заради тях? Така коментира по Дарик радио експертът по европейско законодателство и бивш министър по Европейските въпроси Гергана Паси новите поправки в Закона за лекарствата, които предстои всеки момент да бъдат прегласувани от парламента.

Подобни закони, които са чувствителни за широк обществен кръг, трябва да бъдат приемани с обществен дебат, който да помогне всички засегнати страни за направят правилен и информиран избор, заяви още тя. В противен случай, въвеждането на  разрешителни режими без ясна обосновка, навсякъде по света, отваря огромна врата за корупция.

Паси нарече спорни поправките в закона и даде пример, че при подобни ситуации в Европа, когато има много заинтересовани страни на различни позиции се дава възможност за обществена дискусия и анализ на ​последствията от такъв закон, нещо което не се случило у нас. Законът за лекарствата е гласуван прибързано, без консултации с бизнеса и според нея в много голяма степен това е и причината президентът да наложи вето, което отново бързо и на тъмно ще бъде прегласувано.

Има голяма вероятност Европейската комисия да отрие наказателна процедура по тази тема, защото е нарушен основен принцип на функциониране на вътрешния пазар – свободното движение на стоки, смята още бившия евроминистър. Когато нещо налага една държава да въведе подобно ограничение, тя следва да информира първо Европейската комисия, което е било ​пренебрегнато от българските власти, още повече в случая със Закона за лекарствата, когато еврокомисията вече е била сезирана от засегнатите страни. Гергана Паси не отхвърли и възможността  да се стигне до глоби за България, които се налагат за неспазване на европейското законодателство.

Последвайте канала на

Novini.bg
3165 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.02.14 | 08:20

7
Сроди се с един евреин и започна да дава акъл.Я си гледай работата.Да не смяташ,че некой повече ще гласува за теб и за клепоухия.

2014.02.14 | 05:47

4
Тя не се е сродила - тя е. Трябва да им разпознаваш малко чертите. Също и Петър Стоянов и Орешарски са евреи.

2014.02.14 | 05:46

2
НЯКОЙ ЗНАЕЛИ КАКЪВ МУ Е БИЗНЕСА НА ПАСИ И ОТ КАКВО СА МУ ПАРИТЕ И ОТКЪДЕ ИМА ПАРИ ИЗОБЩО?

2014.02.14 | 08:20

6
Защото така. Защото сме го избрали да управлява, а не да слуша разни недоносени!

2014.02.14 | 08:20

5
А ЗАЩО НЕ ВЪРВИШ В ИЗРАЕЛ? ТРЯБВА ЛИ ВСЯКА ДЪРЖАВА, КОЯТО ВИ Е ПРИЮТИЛА И СПАСЯВАЛА ДА ВИ СЛУША КАПРИЗИТЕ?

2014.02.14 | 05:47

3
ta nali celta na pravitelstvoto upravliavagtata partiia dps e korupciiata /ruhveta/ unihtojavaneto na darjavnosta

2014.02.14 | 05:46

1
Я лубо-циганина бил компетентен и по европеиско право.

Добави коментар

Водещи новини