МК за торентите: С Договора от Пекин се създават права, а не се ограничават

  • 04 февруари 2014 08:09

  • 924
  • 0
МК за торентите: С Договора от Пекин се създават права, а не се ограничават
© Getty Images/Guliver

С Договора от Пекин се създават права, а не се ограничават. Това обясни в сутрешния блок на БТВ директорът на дирекция „Авторско право и сродни права" в Министерството на културата Георги Дамянов.

Според Димитър Ганчев, който е представител на интернет доставчик, „винаги трябва да сме нащрек, когато се въвеждат нови правила в тази сфера”. „Новият договор налага допълнителни мерки за защита на авторските права. За потребителите режимът не се променя по никакъв начин”, увери той.

Георги Дамянов потвърди, че Договорът от Пекин се отнася до „изпълнителите при изпълнение на произведения”. „В документа има права, които присъстват като задължения в Наказателния кодекс на България при ползване на произведения”, обясни той.

„За България Договорът от Пекин не е нещо ново, той изравнява нивото на правна защита в 170 страни в целия свят, а не ограничава права изрично за България. Вместо да приемаме евродиректива, която да действа само на територията на ЕС, по-добре да ратифицираме този договор – после трябва да въведем точките в нашето законодателство”, допълни представителят на Министерството на културата.

Доставчикът Димитър Ганчев изрази мнение, че точките в Договора от Пекин не са притеснителни. „Според торент сайтовете винаги, когато има нещо ново, българските власти ще го използват срещу тях нарочно”, коментира той, но посочи, че трафикът на торент сайтовете бележи тенденция за спад. „Хората правят друго в интернет – прекарват повече време в социалните мрежи, вместо да гледат филми”, обясни той.

И двамата се съгласиха, че за спазване на авторските права и за честно потребление на продукти на авторско право са необходими не наказания и ограничения, а алтернативи. „Трябва да има алтернативен, легален, лесен и не особено скъп алтернативен вариант”, категоричен е Димитър Ганчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини