Вземат мерки срещу нови тефтерчета "Златанов"

  • 16 декември 2013 09:19

  • 1734
  • 1
Вземат мерки срещу нови тефтерчета "Златанов"
©

Промени в закона за конфликт на интереси, които целят да бъдат избегнати нови тефтерчета с политически поръчки за "удряне" на неудобни и опоненти, е написало Министерството на правосъдието, пише в. Труд.

С тях се отнема едноличната власт на председателя на комисията, която се произнася за скритите зависимости и частните интереси във властта. Това очевидно е във връзка със скандала от това лято с предишния шеф с Филип Златанов и неговите записки с указания от хора с инициали ИФ, ББ и ЦЦ как да се решават преписките. Официално проектът цели "да демонстрира категорична политическа воля за непримиримост към използването на властови ресурс и публични средства в частен интерес". И се очаква скоростно да бъде внесен в парламента, тъй като преди дни зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова обяви промените в закона за конфликт на интереси за спешни, а през януари се чака доклад на Европейската комисия. Министерството на правосъдието предлага преписките за конфликт на интереси да се разпределят на петимата членове на ресорната комисия, като един от тях да става докладчик по даден казус. Кой с кой случай ще се заеме ще се определя на случаен принцип по електронен път.

С друга промяна се регламентира, че декларации за конфликт на интереси вече ще подават и кметските наместници и обществените посредници, т.е. местните омбудсмани. Има и специален текст, че евентуалните си зависимости и частни интереси трябва да обявяват и зам.-председателите на върховните съдилища и заместниците на главния прокурор. В мотивите към проекта не е обяснено какво налага те да бъдат изрично посочени в закона, при положение, че всички съдии, прокурори и следователи са задължени да подават декларации. Освен това комисията за конфликт на интереси получава достъп до данъчна тайна.

Една от най-важните промени в закона за конфликт на интереси ще ускори наказването на хората от властта, които са укрили частен интерес или са употребили позицията си в своя полза. С нея се премахва действащата практика комисията първо да решава дали има конфликт на интереси, след това актът да минава през две съдебни инстанции и едва ако бъде потвърден, тя да налага наказание, което пак да бъде проверено от два съдебни състава. Сега конфликтът на интереси и наказанията ще стават с едно решение, което след това ще минава през две инстанции в съда, а не през четири. Освен това се намалява глобата за неподаване на декларация. Сега тя е от 1000 лв. до 3000 лв. Предлага се да стане от 200 лв. до 3000 лв. Така санкциите ще са по-гъвкави.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1734 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.16 | 16:20

1
ГЕРБ трябва да бъдат унищожени ! Нямат право да съществуват тия бандити !

Добави коментар

Водещи новини