Кунева обвини правителствата от 2007 г. досега за олигархията в земеделието

  • 20 октомври 2013 14:17

  • 2303
  • 6
Кунева обвини правителствата от 2007 г. досега за олигархията в земеделието
©

"От името на "Движение България на гражданите" обвинявам всички български правителства от 2007 г. насам, че не направиха нищо, за да спре пазарът на земя да обслужва само и единствено олигарсите". Това заяви на пресконференция днес лидерът на движението Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по повод спекулациите в публичното пространство за евентуално удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Тя беше категорична, че приказките за удължаване на мораториума имат за цел да обслужат единствено интереса на големите собственици на земеделски фондове - тези, които изкуствено поддържат ниски цени на пазара на земя, взимат под аренда земя за жълти стотинки или я изкупуват на безценица от българските граждани. Тя подчерта, че и в момента Конституцията на България забранява на граждани на трети страни извън ЕС - турци, китайци, руснаци и други - да купуват българска земя и не следва политиците да спекулират с толкова чувствителна за обществото тема.

Кунева изтъкна, че сегашният и бившият премиери Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г изнасят манипулативни данни. "Преговорите по тази глава бяха затворени през 2000 г., от финансовото министерство, в което г-н Орешарски беше зам.-министър и ако е искал, е можел да удължи преходните периоди. На г-н Борисов искам да напомня, че договорът за присъединяване беше подписан през 2005 г., когато той също беше част от управлението", коментира Кунева и определи, че е проява на незнание от страна на Борисов да твърди, че преговорите за еврочленството ни са водени от БСП и ДПС. “Ако са толкова загрижени българските премиери за земята, да бяха използвали престоя си във властта, за да създадат условия за пазара на земя, който да е в полза на гражданите“, добави тя.

"Истинските въпроси за земята са какво направиха няколко поредни правителства за малките собственици на земя - взеха ли се мерки за опазването на реколтата, как се изкупува продукцията, има ли мир в българските села или хората се заключват в 7 часа и не смеят да излязат. Всичко останало е лицемерие", каза още тя и припомни, че има 4 млн. декара пустеещи земи.
На въпрос как оценява непрекъснатите вотове на недоверие, лидерът на "Движение България на гражданите" заяви, че българските граждани са станали зрители на това коя парламентарна партия ще измисли по-голям номер, за да може да блокира работата на НС. "Има последователен отказ от отговорност от всяка от българските институции – Народно събрание, правителство, Конституционен съд. Сякаш системите на организма на държавата една по една изключват и чакаме сигнала от монитора, че пациентът си е отишъл", коментира Кунева. Тя посочи, че ако е на мястото на опозицията в парламента, е щяла да концентрира усилията си върху бюджет 2014, за да са сигурни българските граждани, че следващата година ще имат нормален живот. "Уви много по-лесно е да се правят вотове, отколкото да се обсъжда бюджет", допълни още тя.
За готовността на България за бежанската криза, Кунева отговори, че правителството няма оценка на риска, не е готово да усвои средства, не подготвя общественото мнение и не умее да се възползва от доброволските инициативи на българските граждани. "Не е въпросът само в помещенията, ние дори не сме готови да усвоим пари, които ни се дават, защото те единствено могат да захранят корупция. България е получила милиони за ромския проблем и нищо не се е променило", посочи тя.
Тя припомни, че "Движение България на гражданите" започва инициатива за промяна на Конституцията, като в момента е в ход създаването на конституционен съвет от изтъкнати юристи.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2303 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БОЗДУГАН

2013.11.05 | 11:59

6
През тия 24 г . ни управляваха БСП ,СДС,НДСВ, ДПС,ГЕРБ, Софиянски,Райков ! Превърнаха България в кочина , в едно голямо лайно тия предатели ! РАЗГРАБИХА я и обрекоха българите на геноцид !И се натискат за още изродите ?! В това участвуваха и ЖЕЛЕВ, СТОЯНОВ ,ПЪРВАНОВ и сегашния МУХЛЬО ! ПОЗОР и ПРЕЗРЕНИЕ !
манев

2013.11.05 | 11:59

2
Боздуган Тъпанарски президент.

2013.11.05 | 11:59

5
КУНЕВА е долна предателка , за затвора !
гошо

2013.11.05 | 11:59

4
Скрий се,опозорена жено!

2013.11.05 | 11:59

3
Ей тази мома затвори 3 и 4-ти блок на Козлодуй ударно и предсрочно по комунистически само за да се хареса на Брюксел

2013.10.31 | 20:31

1
takiva kato teb gospoja na kykata ili chengel s glavata nadoly za shtoto ste paraziti ,a parazitite tr.da se ynishtojavat ne ste poveche ot 4000 6000 xiliadi da vi se vidi smetkata koito vredite na naroda i darjavata.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини