Министърът на инвестиционното проектиране си приписа чужди проекти

  • 30 септември 2013 06:32

  • 3046
  • 2
Министърът на инвестиционното проектиране си приписа чужди проекти
©

Кухото Министерство на инвестиционното проектиране, което четвърти месец не може да заработи пълноценно, няма абсолютно никаква заслуга към проектите на Перник и Бяла (Варненско), показа проверка по повод хвърлените в дебата за вота на недоверие хвалби на министър Иван ДановИван Данов Проф. д-р арх. Иван Евгени Данов е роден на 6 юни 1957 година в град София. В периода 1978-1983 г. учи,пише "Сега". Миналата седмица от парламентарната трибуна Данов опита да придаде смисъл на ведомството си, като гръмко заяви, че то вече има 16 готови проекта за Перник и един за Бяла.

Двудневните опити на вестника да получи повече информация за проектите от министъра, както и въпросите към малцината му подчинени в Министерския съвет удариха на камък.

Опитът на Данов д
а оправдае харченето на парите на данъкоплатниците с проекта на варненската община Бяла е, меко казано, некоректен, защото министърът няма грам заслуга за него. Даже напротив - в момента липсващата му администрация всъщност бави готовия и одобрен от управляващия орган на ОП "Околна среда" проект. Това поставя градчето под риск да загуби парите. Става дума за изграждане и реконструкция на инженерна ВиК инфраструктура, за което общината е получила финансиране от 9.9 млн. лв. през втората половина на миналата година. С други думи, Бяла е подготвила проекта си далеч преди да се създаде новото министерство.

Според последните изменения в Закона за устройство на територията обаче министърът на инвестиционното проектиране трябва да одобрява и подписва разрешенията за строеж на общинските проекти над 10 млн. лв. Това води до съвсем комични резултати. "Миналата седмица внесохме в новото министерство - сигурно сме първите, проекта си за одобрение и за издаване на разрешение за строеж. Казаха ни да го внесем в регионалното министерство, защото новото няма сграда. В закона пише, че министърът на инвестиционното проектиране одобрява проектите над 10 млн. лв., но не е посочено с ДДС или без ДДС. Нашият проект е на стойност 9.9 млн. лв. без ДДС, но за всеки случай го внесохме при новия министър", разказа пред "Сега" шефът на дирекцията, отговаряща за разработването на проекти в Бяла - Коста Стоянов. Той бе категоричен, че общината не е получила никаква помощ от новото министерство за проекта си, а дори напротив. "Вместо главният архитект да подпише разрешението за строеж, сега чакаме да го направи министърът. Ако много ни забавят, има опасност да не си изпълним проекта, който трябва да се реализира в рамките на този програмен период, иначе ще загубим европейските средства", алармира Стоянов.

16-те проекта на Перник пък изобщо не са готови. Общината наскоро получи финансиране за подготовката им по ОП "Регионално развитие". Сумата е в размер на 560 хил. лв., а проектите са част от интегрирания план за градско развитие на града до 2020 г. Самият план, както и всички идейни проекти в него се разработват от фирма съвместно с общината, а финансирането също е по ОП "Региони в растеж". Тъй като индикативната стойност на идейните проекти е над 10 млн. лв., явно Данов си ги е припознал. Когато проектите бъдат наистина готови, министърът ще трябва да ги одобри и подпише разрешенията им за строеж. "За мой срам, аз все още не познавам министър Данов, тъй като не сме се срещали", обясни пред "Сега" кметът на Перник Росица Янакиева. Кметът обясни, че сред въпросните идейни проекти са изграждането на инфраструктура в града, пряка връзка между крайните части на града и центъра, кръгови движения, паркови съоръжения, мост над р. Струма и др.

Последвайте канала на

3046 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Въпрос

2013.09.30 | 17:56

1
Кой предлага и избира тези смотаняци за министри ?
КАКА

2013.09.30 | 17:56

2
архитекта брата на станишев....то не може каката на илиана да стане шеф на здравната каса а брат му ха станишев да не хрърли косъм в този кабинет- трябва да си отглеждаме децата на бившата номенклатура

Добави коментар

Водещи новини