Орешарски пред посланиците: Ще запазим пълна приемственост във външната политика

  • 26 септември 2013 19:36

  • 1031
  • 0
Орешарски пред посланиците: Ще запазим пълна приемственост във външната политика
©

Ще запазим пълна приемственост по отношение на външната политика. Ще се стремим освен да задълбочаваме нашето европейското членство и взаимоотношенията ни с евроатлантическите партньори, да търсим приятелства във всички други посоки. Това заяви министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 по време на срещата си днес с посланиците, акредитирани в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът подчерта, че страната ни ще води конструктивна политика, основана на всички международни конвенции, които България е подписала. "Ще продължаваме стари приятелства и ще търсим нови", заяви премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Той запозна посланиците с мерките, които българското правителство е реализирало през първите 100 дни от управлението. Той изтъкна, че усилията на кабинета са фокусирани върху икономическото развитие на страната и подобряването на конкуренцията, за да може България да се върне на пътя на растежа.

Министър-председателят акцентира върху политиките на правителството - за насърчаване на предприемачеството и на инвестиционната активност, за намаляване на административната тежест и за подкрепата на малкия и среден бизнес.

Премиерът отбеляза още и увеличаването на заетостта като важна предпоставка за борбата с бедността. Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 обърна внимание на необходимостта от реформи в образованието и здравеопазването, както и от връщане на доверието в институциите. По отношение на борбата с корупцията премиерът заяви, че е важно да се противодейства на причините и предпоставките. "Такива мерки могат да се открият във всеки раздел на Управленската програма на кабинета", подчерта министър-председателят.

По отношение на конфликта в Сирия премиерът Орешарски изрази надежда той да бъде разрешен с политически и дипломатически средства. Министър-председателят обърна специално внимание на въпроса с бежанците, който пряко засяга страната ни. Той отбеляза, че ако интензитетът на потока от бежанци остане същият, ще бъдем принудени да потърсим помощ.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. запозна посланиците с концепцията на кабинета за икономическа политика, основана на идеята за активни структурни реформи. Тя подчерта, че фискалната дисциплина не е достатъчна за устойчив растеж и за нарастване на жизненото равнище на хората. Вицепремиерът акцентира още върху разплащането с бизнеса.

Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. изтъкна, че до края на юли междуфирмената задлъжнялост е намаляла с 10%, а предприятията, които имат забавени разплащания за заплати - с 30%. "Ефектът върху оживяването на икономиката вероятно ще се усети до края на годината или в началото на следващата година", каза Бобева.

Тя акцентира върху промените в закона за обществените поръчки и активния диалог с бизнес организациите и неправителствения сектор. Вицепремиерът отбеляза, че фирмите, които кандидатстват за обществени поръчки, губят около 75% от времето си за подготовката на документи и част от мерките на кабинета са насочени за облекчаването на тази дейност и електронизацията на процеса.

"Моделът, който правителството насърчава, е растеж, движен от износа", отбеляза вицепремиерът и добави, че сътрудничеството със страните, не само от ЕС, но и извън него, са от изключителна важност държавата да си свърши работата и да подкрепи фирмите, които имат капацитет да изнасят. Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. добави още, че от фундаментално значение е и взаимодействието с международните финансови институции.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола говори за реформите в областта на вътрешния ред и сигурност. Той отбеляза, че се подготвя пакет от законопроекти, като най-важен е рамковият закон, който ще дефинира ясно правата, отговорностите и управлението на всяка една институция в сектора. Вицепремиерът акцентира върху подготовката на нов Закон за МВР, както и върху борбата срещу корупцията и престъпността.

Йовчев изтъкна още, че се взимат мерки, така че при използването на СРС да не се допускат предпоставки за злоупотреби. Вицепремиерът обърна внимание и на усилията, които се полагат, за да се повиши общественото доверие в МВР. По думите му ключови в тази посока са публичността и отчетността.

Стабилност и подобрения са ключовите понятия, върху които вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова акцентира по отношение на следващия програмен период. Тя подчерта, че се предприемат мерки за опростяване на правилата при усвояването на европейски средства и за улесняване на бенефициентите.

Вицепремиерът изтъкна, че България е на предпоследно място по усвояване на евросредства.

"За следващия програмен период ще имаме доста научени уроци, които ще приложим", отбеляза Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова.

Тя каза още, че се подготвя стратегия за съдебна реформа в диалог с експерти от неправителствения сектор.

"Техните предложения ще бъдат широко дискутирани в обществото", добави министърът на правосъдието.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини