Политиката нямала интерес от силен съд

  • 17 май 2011 10:40

  • 1094
  • 0
Политиката нямала интерес от силен съд
©

Заключението в доклада на Европейската асоциация на съдиите, че поведението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов увеличава недоверието на обществото към съдебната система отразява точно взаимоотношенията между институциите.

Това заяви пред БНР председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

Това, което се забелязва, е, че политическата система няма интерес от силна, независима съдебна власт. Това е нашата загриженост, която изразяваме в писмото си до Европейската комисия. Това беше и нашата загриженост, с която поискахме Европейската асоциация на съдиите да изпрати делегация за установяване на фактите и да направи констатации въз основа на общоприети юридически критерии, обясни Тодорова.

Конфронтационното говорене не носи никакви ползи и отклонява обществената енергия от истинските проблеми на съдебната власт, каза още Тодорова.

Сигурно е, че последните международни оценки ще бъдат използвани за политически натиск за промяна на съдебната система, заяви Георги Милков, председател на Мрежа за гражданско наблюдение над съда. Според него не бива да се придава прекалено голямо значение на думите на министър Цветанов.

Тук отново са повторени неща, които ние по принцип ги знаем. Различното е само, че в момента повод, за да се направи този доклад и самия доклад специално европейския, е изказване на един министър, което аз не виждам защото толкова трябва да прави много хора нещастни.

Работата на министрите по принцип като политици е те да говорят, да изразяват оценки. И министър Цветанов като ресорен вицепремиер изразява оценката на правителството, че правителството, което е избрано, не е доволно от това, което се случва в независимата съдебна власт, обясни Георги Милков.

Последвайте канала на

1094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини