Орешарски готов с черна листа за министри

  • 23 май 2013 06:23

  • 2474
  • 7
Орешарски готов с черна листа за министри
©

Проектопремиерът на БСП Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 е направил два списъка - бял и черен. Единият е с хората, които иска да види в кабинета си, а другият - на тези, които за нищо не света не би търпял наоколо.

Орешарски предвижда разделяне на две сегашни мегаминистерства и създаване на няколко нови агенции, научи "Труд". Два списъка е съставил проектопремиерът на БСП Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Единият е с хората, които иска да види като свои министри, а другият - на тези, които за нищо не света не би търпял наоколо. И белият, и черният списък не били на хартия, а Орешарски ги пазел в главата си, научи "Труд".

Освен на него съставът на бъдещия кабинет е известен само на лидера на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Защото кръгът, който работи по структурния и персонален състав на бъдещото експертно правителство с мандат на "Коалиция за България", се състои от тези двама души.

Самият Орешарски не крие какви хора не би искал да вижда в екипа си - току-що завършили, без експертен потенциал, без управленски и жизнен опит. Както и ярки партийци. Затова е малко вероятно зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов да отиде на "Дондуков" 1. Не само заради партийния си пост, а и защото е най-яростният противник в БСП на плоския данък.

А лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че запазването на 10-процентната скала е тяхно категорично условие за подкрепа. Стоилов е и противник на това офшорен капитал да има достъп до публични фондове. Колкото и ляво и привлекателно да звучат тези думи, те обаче са в сферата на добрите пожелания, най-малкото защото повечето инвеститори, идващи у нас, минават през свободните зони.

Кръгът "Станишев - Орешарски" вече е пробит в няколко направления, кълнат се партийни другари. Първото - ще има трима вицепремиери и задължително структурни промени на Министерския съвет. За вицепремиерските постове се спрягат евродепутатът Ивайло Калфин, който да бъде и външен министър, наричаният "бюджетар на републиката" Кирил Ананиев, който да поеме и финансовото министерство, и Меглена Плугчиева, която да надзирава еврофондовете. Плугчиева заемаше този пост по време на тройната коалиция. Тя е добре приета в Брюксел и "приятелка" с ДПС. Ако Ананиев запази само вицепремиерски пост, министър на финансите може да стане депутатът Петър Чобанов.

Две мегаминистерства ще бъдат разформировани, твърдят запознати. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще остане само икономиката. За шеф там се споменава Петър Кънев. Туризмът ще се обособи в агенция, а енергетиката ще стане отделно министерство. За негов шеф е спряган Явор Куюмджиев. Той може да вземе и екологията, ако този пост не отиде в човек на ДПС.

Министерството на земеделието ще е самостоятелно, а храните ще се отделят в агенция. Червените били твърдо решени този път да не дават земеделието на кадър, посочен от ДПС. Затова най-вероятно ще го оглави бившата шефка на Селскостопанската академия Светла Бъчварова. Хората на Местан обаче вчера следобед предложили за поста Камен Костадинов.

Почти сигурно е, че МВР ще отиде при "чист експерт", но за поста се спрягат и "вечният заподозрян" Младен Червеняков и Атанас Мерджанов. Социалното министерство може да се даде на соцдепутата Драгомир Стойнев. Вариант бил и министърът от кабинета на Иван Костов - Иван Нейков. Неговите експертни качества са извън съмнение, но точно кабинетът "Костов" направи пенсионна реформа и въведе т.нар. точкова система.

Голяма част от възрастните българи и до днес говорят за "парите, които ни взе Костов". За здравеопазването се въртят две имена - на д-р Таня Андреева и д-р Емил Райнов .Образованието можело да отиде при червената депутатка Ваня Добрева. Някои бесепари обаче са сигурни, че в кабинета няма да има ярко оцветени партийци.

Последвайте канала на

Novini.bg
2474 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.05.27 | 15:48

7
Не знам дали БСП и ДПС са по големи крадци от ГЕРБ ама по големи манипулатори на общественото мнение от тях няма.Сега като свалиха ГЕРБ от власт с манипулация ще продължат през целия си мандат да търсят и изработват какви ли не сюжети и компромати за очерняне за да са сигурни че ГЕРБ няма да се върне на власт.Ще хвърлят прах в очите на хората че видите ли ГЕРБ са виновни са състоянието на държавата а то не е по различно от преди да дойдат ГЕРБ на власт само където Европа беше изолирала БСП и им спря субсидиите.23 години за демократичното разграбване и сриване на държавата са виновни само ГЕРБ.За контрабандата с цигари за наркотиците,проституцията,фълшивиат алкохол купуването на гласове,автобусите за гласуване от Турция ,за скандалните заменки,за парите дадени на хаос в Белене,за състоянието на енергетиката и още какво ли не са виновни само ГЕРБ и никой друг.Те другите още не са се били родили.Никой от другите не е правил далавери и не е виновен.Нито Костов нито Доган,Първанов, Станишев ,Царя или другите покрай тях.ВИНОВНИ СА САМО ГЕРБ !!!Защото ГЕРБ откриха топлата вода и те бяха първите които докараха България до банкрут.АЙДЕ СТИГА ВЕ!!!

2013.05.27 | 15:48

6
БСП и ДПС вече заявиха как ще до разграбят и последното което е останало в държавата.Вместо да премахнат добавките на тока и да се намали цената му (от което ще загубят техните фирми в енергетиката) от октомври ще раздават помощи за които ще вземат пари пак от държавата с които можеше да се свърши нещо друго.С тези пари хората ще си плащат тока и парите ще отидат в техните фирми в енергетиката.Всичко е точно и законно.От друга старана колко човека ще могат да се вредят за помощи като знаем как работи администрацията в държавата.Знаете ли как и по какви критерии ще се оценяват хората.Всичко е прах в очите.Няма да отиде много дълго тази работа.Ако не се реконструира ДКЕВР за да заработи и реши проблема с ЕРП-тата които хората въобще не искат скоро всички ще са пак на улиците.

2013.05.27 | 15:45

5
Няма какво да умуват. Да вкарват тиквата и Цецо в затвора и да ходим на нови избори.

2013.05.27 | 15:33

4
че то само стари муцуни бе- къде са ви професионалистите. Точно при Плугчиева ни спряха еврофондовете - май по важно е ,че е приятелка с ДПС?????????????Пак ли турци ще ни управляват , както при Станишев- докога бе червени предатели. Всичко зависи от Сидеров - дали ще сложи и той феса или ще бъде истински националист.

2013.05.27 | 15:32

3
Ай стига бе - пак Калфин , Плугчиева , Стоилов ,Червеняков - тия нали вече бяха? Нали уж нови и авторитетни ни чакаха- къде са?Май пак ДПС ще пишат листите , а ? Това ли желаеше народе- при предишните поне знаехме кой ни управлява , а сега - буламача БСП-ДПС и с гарнитурка уж националистическата Атака?

2013.05.27 | 15:32

2
Те 7 години и половина се смееха и сега пак ли?Вече ми писна от този театър.Голям праз,че унижават Борисов.Това мен какво ме топли?Сидеров пък се държи като препила чалга певица и кряка пред наблюдателите.И какво бе гандул Сидеров?Да не мислиш че на тези с евро заплатите им пука.Поне показа на цял свят нагледно защо политиката у нас не я бива -Защото си избираме болни и неуравновесени малоумни хорица за депутати..............
Милен

2013.05.27 | 15:32

1
другарчето орешарски постоянно повтаря как икономиката била в състояние на свободно падане ........... като заграбят властта от червено-депесарската мъгла и това другарче седне в пилотската кабина ще запали реактивните двигатели и с мръсна газ ще продължи в същата посока ....... блазе на назе трудовите хора :)))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини