Огнян Минчев: Българският президент трябва да бъде лидер

  • 21 юли 2011 07:49

  • 1555
  • 1
Огнян Минчев: Българският президент трябва да бъде лидер
© Булфото

Това каза в сутрешния блок на БНТ политологът Огнян Минчев.

Българският президент по принцип от една страна е активен политик, но от друга правомощията му дават възможност за една предпазлива консултативна роля във взаимоотношенията му с другите висши представители на властта, които са значително по-овластени от него, допълни той.

Всеки президент, в зависимост от личните си качества, се опитва малко или много да надхвърли правомощията си. Според мен повечето българи все още не са решили какъв да бъде профилът на бъдещия президент, а и не всички партии са им предоставили възможността да избират, посочи политологът.

По отношение на взривовете пред централите на РЗС и ДСБ Минчев каза, че това е дело на хора с много примитивно разбиране за държавност, политика и общество.

Политологът Татяна Буруджиева каза, че българите искат „своеобразно ГМО за президент – много честен, много различен, но в крайна сметка избираме изключително български типажи“. Българинът продължава да не желае за държавен глава нещо повече от себе си, дори ако може да бъде с 2-3 глави под нас, допълни тя.

И партиите вървят в тази спирала и издигат кандидат, който е избираем, каквото и да се има предвид под този термин, а никой не пита какви идеи има този кандидат, каза още Татяна Буруджиева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1555 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бсп

2011.07.21 | 15:50

1
правилно .и този лидер е БОЙКО БОРИСОВ!

Добави коментар

Водещи новини