Президентът: България трябва да планира внимателно приоритетите си

  • 11 март 2013 18:50

  • 955
  • 3
Президентът: България трябва да планира внимателно приоритетите си
©

Образованието и развитието на иновациите са рецептата за успех на България. Това заяви днес президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който проведе работна среща с ръководството на Българската академия на науките в сградата на академията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пред председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и още 14 академици държавният глава изрази надежда, че служебният кабинет и правителството след него ще продължат работата за консенсус по бъдещата оперативна програма за наука, законите за иновациите и за средното професионално образование.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното отново подчерта, че до края на 2013 година страната ни трябва да подготви и внимателно да планира приоритетите си, които ще залегнат в Договора за партньорство с Европейската комисия, част от които се предвижда да бъде и оперативната програма за наука и образование.

Необходимо е да се продължи работата по Закона за иновациите, посочи държавният глава и обяви, че ще настоява със закона да бъде създаден Национален иновационен фонд, управляван от Иновационен борд с участието на представители на БАН, на бизнеса, на висшите училища. Иновационният борд трябва да взема „прозрачни решения в полза на развитието на иновациите” в България, тъй като страната ни все още изостава в Европа по отношение на иновациите и индустриите с висока добавена стойност. Бордът следва да насърчи иновативните изследвания в допълнение към вече създадения Фонд „Научни изследвания”, поясни президентът.

БАН ще участва в работата по Закона за иновациите с конкретни текстове, стана ясно още по време на срещата. Учените изразиха надежда, че страната ни ще има стабилно правителство след предсрочните парламентарни избори, което ще работи „не за партийни, а за национални цели”.

Учените заявиха подкрепата си за възстановяване на средното професионално образование, като подчертаха обаче, че то трябва „да има път към висшето образование”. Изработването на работещ модел и програма за „адаптирано образование” на ромската общност у нас, промени в законодателството за научните степени и за стимулиране на научните изследвания, а също така стимулирането на инженерните и природо-математическите специалности бяха очертани като приоритетни за академията.

Последвайте канала на

955 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Утопист

2013.03.12 | 07:48

1
Страхувам се, че президентът витае в облаците! Образование и иновации са хубави приоритети като цяло, но за тях се изискват значителни инвестиции(български и чуждестранни), с които нито разполагаме, нито има индикации, че това ще се случи в скоро време. Плевнелиев изглежда забравя, че дългосрочната стратегия трябва да стъпи на настоящи реалности както в финансово икономическата област така и в социалната сфера. Залагайки на неизпълними постулати президента рискува твърде бързо да отвори празнина между обещания и действия, а Търпението на хората вече е изчерпано!

2013.03.12 | 07:53

3
Браво за чудесния ти коментар един от най-добрите и точни! Разбира се, че този смехурко президента, просто живее в някакъв паралелен свят, в който всичко е много розово и всичко в държавата е наред, но истината е потресаваща, вместо да чете постоянно купешките текстове на неговия екип от идиоти и да прави такива евтини ПР акции, да стъпи на земята и да работи за народа а не за нещо, което може никога да се случи, трябва да гледа не утре а днес какво да се направи и то сега, че народа му писна от такива празнодумци!

2013.03.12 | 07:48

2
Алоо ел Президенте! Твърде късно е за откровения, да се беше сетил преди 2 месеца за образованието, щото иновации с простаци, чалгаджии, мутри,проститутки и всякаква крими сган нестава! А учените хора едвам свързват двата края. Бандитите като се накрадат почват да се сещат за образованието.

Добави коментар

Водещи новини