Маргарита Попова: Президентът стъпи на Конституцията

  • 28 февруари 2013 14:45

  • 1261
  • 1
Маргарита Попова: Президентът стъпи на Конституцията
©

Държавният глава днес направи много силен ход, защото той стъпи на Конституцията, а това е залог за решаване на проблемите добре, срочно и разумно. Това каза пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

Само когато има ред и спазване на правилата в по-спокойна обстановка, тогава е възможно да бъдат взети по-трезви и по-разумни решения. Попова посочи и второ направление, в което държавният глава е направил много силен ход. Според нея той много ясно и категорично, обръщайки се към протестиращите в страната с уважение и разбиране, показвайки, че е чул, прочел, осмислили всяко едно от техните искания, отстоя много важен, основен принцип, залегнал в Преамбюла на нашата Конституция - достойнство и гаранция за правата на гражданите.

Според Попова, не е важно само да изпишем листата с права на гражданите, а е нужно да дадем гаранциите да ги упражняват. В този смисъл, според нея, има още на какво да се научим в нашата явно млада и крехка демокрация в продължение на 22 - 23 години.Вицепрезидент Попова посочи, че държавният глава в своето изявление днес е направил още един силен и уважителен ход към цялото българско общество. Той е извел умело, без да натрапва параметрите и това, което ще занимава служебното правителство в следващите няколко месеца.

"Той каза, че за него е много важно този кабинет, който по Конституция е пълноценен, но функционира без функциониращо Народно събрание да подготви честни избори, в които гражданите да могат наистина адекватно да участват и чрез участие с граждански листи в партийните листи, и чрез участие на сдружения на граждани, които да бъдат коректив. Президентът каза, че за него ще бъде много важно да се направят стъпките, които да намалят социалното напрежение в страната, защото българските граждани живеят тежко. Имат ниски доходи, а те искат да живеят така, че днешният ден да не бъде заплаха за физическото им съществуване”, каза Маргарита Попова.

Последвайте канала на

1261 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мнение

2013.05.09 | 19:13

1
Годпожо Попова,уважавам Ви като Вицепрезидент и като професионалист, но по мое мнение вкарването на "гражданска квота" в състава на политическа партия е абсурд.Имате ли представа с какво влияние ще се ползват такива представители, които ще се съобразяват с правилата на партийната дисциплина и колективното решение? Какво доверие ще им гласуват гражданите знаейки, че те влизат от листа на дадена партия и то точно в този момент. Според Конституцията, гражданското участие се изразява чрез защита на интересите им от сдружения, синдикати, съсловни организации. Сега съществуващия тристранен съвет (или новата разширена форма "обществен съвет"), необвързан с политически пристрастия е механизмът за корекция на решенията на законодателната и изпълнителната власт и защита на интереса на гражданите чрез механизмите на независимата съдебна система. Това обаче може да се случи само ако държавните институции действително искат да покажат, че се интересуват от мнението на суверена.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини