Бойко Борисов: Хората ще ми дадат втори мандат

  • 08 юли 2011 20:53

  • 5807
  • 25
Бойко Борисов: Хората ще ми дадат втори мандат
©

24 часа публикува обширно интервю с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Публикуваме го без съкращения:

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не е ремонтирал премиерския кабинет въпреки оскъдното клубно осветление, наследено от Станишев, което го дразни, защото не може да чете спокойно. В големите библиотеки има рафтове с книги. Сред тях е и колекцията, издавана от "24 часа", с най-доброто от световната литература.
От балкона на кабинета ни показва разкритите при строежа на метрото тракийски и римски руини и разказва как всичко ще бъде покрито със стъкло, за да се вижда отгоре, а край тях ще има пасажи с магазини. И до тях - най-голямата метростанция в Европа.
След дебатите по политиката минаваме към по-лични теми.

-Г-н премиер, защо не взехте Борко Втори (любимото му куче - б.а.)в Бояна, а го оставихте в Банкя?

- Защото по никакъв начин не искам да се чувствам в Бояна у дома( там е държавната вила, в която Борисов живее, откакто е премиер - б.а.).Там съм на казарма, временно. После се прибирам у нас.

- На казарма?! Чувствате се неуютно ли?

- Не само неуютно, но и гадно, защото там всичко е дълбок соц, останало е, както си е било тогава. Стоя там единствено защото има помещения, където живее охраната. Екипите там се сменят, има баня, тоалетна. В Банкя това го няма и просто трябва да спят по колите. Особено зимно време не могат да стоят на улицата. Затова и кучетата не си ги водя. Не искам по никакъв начин да се усещам вкъщи. Колкото тука го имам за мое (кабинета в Министерския съвет - б.а.), толкова и вилата в Бояна.

- Тоест вие и министърпредседателския пост го приемате като служба?

-Да, като служба.

- Това не убива ли личния ви живот?


- Аз вече нямам такъв. За съжаление е така. Кой да ми е приятел. Ако е някакъв нормален човек, който да има бизнес или е успял, дори да е в администрацията, каквото и да работи, той от утре не може да го прави, ако ми е приятел. Днес да кажа, че сте ми приятели, и от утре ще ви съсипят. Няма да можете да напишете една статия във вестника. От тази гледна точка по-добре да нямам никого до себе си и да не създавам неприятности на хората.

- А тези, с които играете карти, нямат ли проблеми?

- Те не се броят, за тях всички знаят, че играем карти много отдавна, от години. Те нямат нищо друго общо с мен, освен че идват да играем. На тениса е същото. Играем на вързано тенис. Падам, бия, той си заминава и аз си заминавам. Нямаме нищо общо освен на корта - даже и кафе не пием заедно.

- А ходите ли си вкъщи в Банкя?

- Ходя веднъж в месеца да видя кучето. Макар че този е много лигав, не слуша. Първият Борко беше изключително умно куче. Ама и аз много се занимавах с него. А този, като го взех, бях вече кмет и нямах време да го възпитавам.

- Интересувате ли се какво прави кучето, което подарихте на Путин, той говори ли ви за него?


- Не съм се чувал с Путин, откакто беше тук.

- Руснаците не ни ли изнудват с тези енергийни проекти?

- Не могат да ме принудят да направя каквото и да е.

- Казахте, че шефът на "Лукойл" Валентин Златев лъже на карти. А как е като консултант на договора за "Белене" от страната на руснаците?

- Той няма нищо общо с "Белене". Познава се с шефа на "Росатом" Сергей Кириенко и затова беше отишъл. Помолих го въобще да не се занимава с темата "Белене", въобще да не се вясва. Толкоз, а навремето, когато ходих в Обзор, играхме карти и споделих, че лъже много.

- Тоест не ви е толкова близък, както се твърди, и не ходите в хотела му в Правец всяка седмица?


- Абе я да си гледат работата. Тези, които ходят при него, го казват за мене, включително и Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

Години наред са си заедно. Ако видите къде работят министрите на Костов и близките му, ще видите кой с кого е близък. Като все ме питате за "Лукойл", спомнете си, че Костов продаде "Нефтохим" на тези хора. А сега какво - крадците викат дръжте крадеца. Златев по никакъв начин за нищо не може да ми повлияе.

Той е пишман вече, че ме познава, защото в София една бензиностанция не е направил, откакто аз съм кмет.

Една не съм му дал. Не смее да дойде да ме попита за бизнес, защото знае, че няма да му дам, защото след това някой ще се възползва да говори. Затова не е хубаво да си ми приятел. То е опасно, вредно, трябва да си оставиш бизнеса.

- На лов ходите ли? Имаше слухове, че затова сте отсядали в резиденция "Шабла" миналото лято?

- Не, там лов няма. Единственото място, където съм ходил на лов, е в Етрополе при Емо (б.а.- Емил Димитров е депутат от ГЕРБ),че ми е близко. В Шабла има костур. В Бяла и Обзор имам приятели рибари, но там като отида, викат, че отивам при Вальо Златев, макар че хотелът му е на 2 км. Та спрях. Вече 2 г. не съм ходил там. Сега вземам на граничарите лодката. Влизам при рибарите и вече имам десетина приятели сред тях. По 4-5 часа ловим сафрид. И понеже в "Евксиноград" никога не са ги пускали да влизат, след това прибутваме тяхната лодка и влизаме в резиденцията. Ракия, риба, салата. Черпим ги и такива работи ми казват... Благодарение на тях смених и шефа на агенцията за рибарство, и много други.

- А всички се питат кой ви съветва...


- И рибарите всеки път ги сменям. Различни лодки, защото чувам различни неща. Отлична социология. И не само те. Например в събота, като тръгнах по магистрала "Тракия", където видях тракторист, пазач от Ямбол до Стралджа, навсякъде спирам и ги питам: Плащат ли ви, не ви ли плащат? Идват ли началници? Кой ви проверява? И те, хората, като си поговорим 5 минути, всичко ми казват. Хайде на другия ден проверка. 4-5 часа съм изкарал по магистралата с работници. И като дойдат да ми докладват министрите, аз знам всичко. Снощи до 23 ч съм ги държал в Бояна да ги разпитвам.

- Как се издържа на това темпо - ставате в 6, заседавате до 23 ч?

- Сега започнах да ставам по-късно, в седем, защото няма какво да правя. Всички още спят. Преди разбунвах цялата държава.

- Включвахте се в сутрешните блокове на телевизиите.


- Да. Сега, като видя някой, че участва, значи се е събудил, звъня му и раздавам задачи.

- Не е ли все пак прекалено тежка тази изолация?


- Убеден съм, че 2 мандата на ГЕРБ ще направят държавата по-различна. Толкова ми е важна каузата и искам да успея, че просто няма цена, която да не платя. Убеден съм, че съм прав, и като стане, ще минат години и ще кажат хората: добре че устиска и го направи. Сигурен съм, че догодина, когато започнат да се движат с метрото, ще кажат: добре че беше този да направи 40 км метро.

- Какво тогава ви прави щастлив? Дори когато плаща някаква цена, човек трябва да си има нещо, което да му топли душата.

- Щастлив съм, като видя направената метростанция или детската градина и ония мъничките пеят песни. Като мина по южната дъга на околовръстното. Изключително съм щастлив, като мина по моста за летището - все едно, че си в Европа.

- Щастлив сте все едно сте ги направили със собствените си ръце?


- Ами аз съм ги направил със собствените си ръце и да не съм държал чука и мистрията. Ако не бях аз, нямаше да я има Южната дъга на Околовръстния път, защото лично ходих да бутам на висаджиите и сикаджиите бензиностанциите. Аз лично с багера, защото ги плашеха и хората не смееха. Видях какво направи Костов в държавата, какво направи и Станишев. Знам, че пак се готвят да върнат Станишев и Доган в управлението. Но аз ще управлявам и ГЕРБ ще стои, докато хората ни искат. Ако преценят, свалят ни от власт и си вземат същите тези хора.

На мен по-мила ми е държавата, по-мили са ми хората. Може би трябваше да оставя магистрала "Люлин" на 5-те километра, на които беше. Да дойдат от ЕК и да кажат: спираме финансирането. И сега това интервю да го правя на "Люлин" и да казвам: ето го паметника на некомпетентността, некадърността на Станишев и компания.

- Обикаляте по всеки голям строителен обект да проверявате какво се върши, не ви ли писва?

- Мен не ме мързи. Три пъти съм ходил на Дунав мост 2, за да убедим ЕК да не спира проекта. Първо заведох румънския премиер. Кандидатствахме две държави пред Брюксел, защото винаги, когато се явят 2 държави, се вслушват в исканията им. Заведох шефа на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер. Летяхме с хеликоптера, обяснявах му, показвах му и той, като се прибра, завчера ЕК ни удължи финансирането до 2012 г.

Нещо, което те по принцип не правят. Като си се провалил и си некомпетентен, Брюксел си прибира парите като при Станишев. Само с тези 2 проекта съм донесъл стотици милиони на българските данъкоплатци - да не им се вадят от джоба след време и да нямат паметник на глупостта. Справих се с много труд, с много добри министри като Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, като Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

- Обвиняват ви в колебливост, защото изслушвате всички, в отстъпление от взети решения.

- Не сме мръднали от правата линия. Да, аз съм диалогичен човек. При мен идват синдикати, работодатели, всички. Има хиляди идеи. Обичам да слушам, защото държавата не е моя. Искам да чуя мнение и ако моето мнение или решение не е правилно, не виждам проблем да се поправим. И се поправяме. Не знам другите какви претенции имат, но аз не знам да има училище за премиери и за кметове. Човек се учи. Трябва политическа воля, трябва характер. Аз мисля, че това го имам. Да не забравяме, че и Станишев, когато сдаваше, каза: Първите 2 г. не знаех къде съм.

Аз си броя това, което съм направил, защото в един момент, когато преброят колко музеи, колко зали, църкви, джамии, паметници на културата, пътища и метро съм направил, хората ще преценят кой как е управлявал.

- В каква посока смятате да върви по-нататък вашата политическа кариера?

- Никога не съм правил политическа кариера.

- Всеки човек има амбиции на всеки етап от живота си, планове. Вашите какви са?

- Моите амбиции бяха да стана генерал в МВР и отдавна съм си ги изпълнил. Оттам нататък хората с избора си са ме тласкали в една или друга позиция.

- Сега ви тласкат към позицията на президент. Много хора смятат, че само вие можете да спечелите от раз.

- Всеки от нашите кандидати би го направил.

- А вие защо се отказвате?

- Защото трябва да довърша това, което съм започнал като министър-председател. Защото идването на БСП и ДПС пак на власт в синхрон със сините им колеги, с които 22 г. си съжителстват прекрасно, нищо добро няма да донесе на държавата. Ако хората ни дадат втори мандат, ние ще завършим всичко, което сме започнали. Ще минат 10 г. и ще оценят това, което сме направили в условията на криза.

- Не е ли проблем за ГЕРБ, че вие сте толкова силна фигура, че никой не може да ви достигне?

- Напротив. Вече има поне десетима много добри депутати. И министрите ми са прекрасни - и Дянков, и Цветанов, и Плевнелиев, и Марга Попова, Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко, Ники Младенов, справят се прекрасно.

- Защо не оповестите кандидата си за президент по-рано, че сега всички гадаем?

- Казах, че на 4 септември ще говорим на тази тема, но вие продължавате да питате и пишете. Веднъж бях с Христо Стоичков в Етрополе и веднага писаха, че ще е той. На другия ден със Стефка Костадинова и хайде и тя. Боян Биолчев го направих шеф на атестационната комисия, и за него бе написано, че ще е кандидат за президент. Ей сега, ако с вас се разходим някъде, и за вас може да напишат, че ще ви издигам за президент.

- Казахте, че подкрепяте за кмет на Варна Кирил Йорданов, а местната структура има друг кандидат - това конфликт ли е?

- Напротив, аз казвам моето мнение е такова, но след като мине изпълнителна комисия и изслушаме местните организации, ще вземем решение.

- Има ли много хора в ГЕРБ, които не се съгласяват с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г?

- Има и в повечето случаи аз се съобразявам с тях. И дори си ги провокирам, за да видя процеса. Аз си чекирам ситуацията. На всички места, на които съм бил с Кирил Йорданов, беше и Павел Димитров, шефът на местната организация.

- Не "ревнуваше" ли той, че потупвахте Йорданов по рамото?

- Аз съм премиер и съм длъжен да потупвам всеки кмет по рамото. Не случайно давам пример с кметицата на Перник, която е от БСП, а ние направихме толкова много неща за града, след като Първанов и Станишев я излъгаха. Но ГЕРБ ще издигне свой кандидат за кмет в града. Понеже съм мъчен от тройната коалиция като кмет, никога не се отнасям зле с другите кметове.

- Дадохте добра оценка на правосъдния министър Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, но дали тя няма да изгори покрай скандала с ВСС? Съдиите са гневни на Цветанов, че ги критикува. Тя говори за промени в конституцията на модела за избор на членове на ВСС. Ще бъдат ли направени?

- Оказа се, че ГЕРБ трябва да промени всичко в държавата, защото не е направено както трябва. Ще му дойде времето и на ВСС. Ще му изтече мандатът и тогава ще действаме, за да решим и този въпрос.

Сега не позволих да се пипа по простата причина да не кажат - намеса в съдебната власт. Ето давам конкретен пример, вие го написахте в "24 часа" за тези 10 души, откраднали 1000 коли, и всички на свобода, само двама с условни присъди - условните присъди означават, че съдиите са приели доказателствата. В чукчето в ръката на съдията е да даде условна присъда или 5 г. например. Той обаче избира условна. Не веднъж съм се обръщал към съдиите да си създадат една група, както ние правим, и да видят кой е гледал тези дела и защо така е решавал, с какво се е мотивирал.

- Това не е ли, защото съдебната система е независима до такава степен, че се възпроизвежда в нещо като мафия?

- Това е добър въпрос, за разлика от този кой ще изгори от министрите. Никой няма да изгори. Цветанов е прав за себе си, защото от него се искат резултати. А Марги Попова се мъчи колегиално, без намеса в системата да намери работещ вариант тя да се промени. За да има промени в конституцията обаче, трябва да узрее политическата класа. Аз съм убеден, че рано или късно прокуратурата ще отиде към изпълнителната власт, както е навсякъде, защото тя е обвинител от страна на държавата. Но засега политическата класа не е узряла.

- Казахте, че заради каузата си сте готов на всякаква цена. Нямате приятели, живеете като в казарма. А ако не ви изберат за втори мандат, какво ще правите, замисляли ли сте се?

- Все пак ми се струва, че хората ще ни дадат втори мандат.

Последвайте канала на

Novini.bg
5807 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
Груди Жеков

2012.07.23 | 19:57

25
Посоката и технологията на управление са правилни.Що се отнася до започване възраждането на реалната икономика е необходимо създаване съвет на старейшините по европейски образец.
ivo

2011.07.09 | 18:47

5
kakv vtori mandat bde klon po skoro si hodi izmori naroda be 6ut
KOLOSALNIAT

2011.07.13 | 13:42

24
to4no ymori naroda ne stryva ni6to nima v nego samo laji..
icmi

2011.07.13 | 13:42

22
stani6evci ne6tastni,slepi li ste ,4e tova e noviqt car simeon veliki....
просто човек

2011.07.13 | 13:42

23
Не,няма да ти дадем втори мандат !!!

2011.07.10 | 12:49

13
За радост,не зависи от теб бе цървул.
Христо

2011.07.13 | 13:40

21
По скоро мандат за ЗАТВОРА опропасти държавата

2011.07.11 | 09:23

19
Държавата е опропастена от вас-комунистите!Хаир да не видите,мама ви да еба болшевишка.
Иван Митев

2011.07.10 | 12:52

14
Правителството на ГЕРБ е жертва в „Капана на парите” За същото има две възможности: 1) При запазване на сегашната своя държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” е невъзможно пълноценно обществено развитие и е подсигурен управленски провал. Основното влияние на представения управленски недъг е ненужно завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи. При условия на продължено свое непълноценно държавно финансово управление – правителството на ГЕРБ страда от собствено поведение и колкото повече работи – толкова по-лоши управленски резултати постига. При тази ситуация, кризата ще продължи да оказва лошо влияния на стопанския живот в Р. България. 2) С противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза, правителството на ГЕРБ успешно ще премахне досегашно развитие на диспропорции и криза. Първичните ефекти от унищожаване на „Грешка на Джон Лоу” е намаление на ненужни държавни разходи и наличие на нови пазарни бюджетни приходи. Съпътстващият ефект е премахване на известна особено важна причина за криза през 2011 г. и осигуряване на полезни пазарни условия за развитие на стопански процеси. Възможност №1 е доказана, за №2 е необходимо Министерство на финансите да приложи знания за „Ресурс М”.
crusader

2011.07.13 | 13:40

20
Брат правителството на герб ,както и всиако друго преди него(и всяко след) е сложено, за да изпълнява интересите на определен кръг от свръх зли изроди .Затова не може да има никакво подобрение на живота в страната.
ББФен

2011.07.10 | 22:28

18
АМИ ЩЕ ПОВТОРЯ, ЗА ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ: "...Ракия, риба, салата...": Това приказки на държавен човек ли са, или на какво? Естествено, че може да изкара и втори мандат, за съжаление, с тая простотия на гласоподавателите, и на тях нивото им е такова: "Ракийка, рибка, салатка...". Айде НАЗДРАВЕ!!!
ББфен

2011.07.10 | 12:56

16
"...Ракия, риба, салата...": Това приказки на държавен човек ли са, или на какво? Естествено, че може да изкара и втори мандат, за съжаление, с тая простотия на гласоподавателите, и на тях нивото им е такова: "Ракийка, рибка, салатка...". Айде НАЗДРАВЕ!!!
wild gunman

2011.07.10 | 22:22

17
Нима си очаквал друго от чалгарска, циганска, турска, пазарска държавица в която най-важното е да намачкаме тия свестните човеци дето не могат да лъжат, да бият и да крадат, за да ни върви бизнеса по вода, който се състои в алъж вериж и само и единствено търговия. Къде остава производството в сучая? Само за протокола нека кажа, че в Австрия и навсякъде на запад, като закупите стока, можете да я ползвате 1 месец или 2 месеца, след което да я върнете здрава и ви дават парите които сте дали. След това взимате друга и така и така не губите. Тук обаче кво правим? Някой ни продава нещо и когато излезете с него от магазина, каквото и да му се случи вината е ваша, сто и три пъти ще ви питат как сте го ползвали ако се е развалило по време на гаранционен срок. С една дума - Хитреци, за мен са Мижитурки ама айде. Тук всеки гледа как да мине другия и без да го интересува този минатия дали са му последните пари, дали има работа, на улицата ли е? Признавам ви - в момента не мога да отделя 60 лв. за ремонт на една техника, която стои развалена вече 5 месеца. Не мога защото първо че ги нямам и второ страх ме е че работата няма да се свърши и трето страх ме е да не повредят още повече техниката за да ми вземат повече пари. Вече ме е страх и на сервиз да оставям разни работи. Това за мен не е държава! Страшното е че и аз не знам как да нарека тази местност от топографската карта. Та не разбрах... за какъв втори мандат се споменава? Втори мандат но за коя държава става въпрос? Тва България държава ли било? А стига бе, да не повярваш кви чудесии има
az

2011.07.10 | 12:55

15
Na koito ne mu iznasq da se iznasq!! Az li4no 6te podkrepa GERB i za sledva6tite parlamentarni i prezidentski izbori z6toto ako tiq komunist4eta se vurnat na vlast direkten falit i mizeriq za Bulgaria
избирател

2011.07.10 | 12:47

12
Предполагам,че всеки истински и грамотен българин вече е разбрал кой може да подкрепи Правителството на ГЕРБ и защо .......! Това са всички комарджии ;контрабандисти; каналджии; бизнесмени от сивия сектор;кариеристи; службогонци;олигофрени и разните му продажници и наивни и заблудени българи и заедно с АТАКА могат да ни вкарат в БАТАКА !
Ал капоне&сик

2011.07.10 | 02:32

11
Тоа е падал сутринта по глава.АХААААМ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини