Диана Ковачева: Позицията на главен прокурор е тежка

  • 21 декември 2012 21:09

  • 1289
  • 1
Диана Ковачева: Позицията на главен прокурор е тежка
©

Преди няколко дни говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви, че очаква прозрачен вот и той бе направен вчера. Не е коректно ЕК да бъде използвана за политически цели. Вчера имаше изчерпателност, сблъсък на концепции и тримата кандидати за главен прокурор бяха изслушани предварително и бяха проверени.Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ правосъдният министър Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент по повод назначаването на Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в за главен прокурор.

На въпрос дали това вчера е била истинска прозрачност, Ковачева заяви, че не е имало фалш и добрата новина е, че има избран главен прокурор. "Всеки един от тримата кандидати даде всичко от себе си. Позицията главен прокурор е тежка, той трябва да проведе една дългоочаквана реформа", каза още министърът на правосъдието.

Процедурата е така направена, че са необходимо да има повече от 17 гласа, членовете на комисията имат право да гласуват само веднъж "за", обясни още тя.

На въпрос защо бяха въведени нови правила, Ковачева уточни, че отговорността за избора на главен прокурор е на Съдебната власт и на ВСС. Аз мога да имам мнение по въпроса, но няма как да настоявам, категорична е Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент. Тази седмица процедурата бе гледана още веднъж от ВСС и в края на краищата решението му бе това.

Според нея, който и от тримата да бе избран е щял да бъде добър избор и трябва да му се даде кредит от 100 дни, за да се види какъв е бил изборът.

На въпрос какви изводи си е направила от скандалите Гугушева и Марковска, Ковачева, заяви, че за нея изслушването е много важно. "Всеки може да излезе със своето лице и глас и да разкаже какво иска да направи и какво може", смята тя.

Министърът на правосъдието трябва да направлява съдебната реформа. Няколко са приоритетите - тези процедури, които бяха въведени са нов подход, много важно е да отворя дебата по някои теми като натовареността на магистратите, темата за електронното правосъдия, също така е много важна устойчивата среда за бизнес. Добра е идеята за електронното свидетелство за съдимост и др., каза Диана Ковачева.

Последвайте канала на

1289 1

Коментари 1

Добави коментар
Натъжен

2012.12.28 | 16:57

1
Тази женица е поредният пример как човек, работещ в правозащитна организация може да измени на идеите си, облажвайки се от властта. Властта корумпира и променя, никога към добро.

Добави коментар

Водещи новини